Artikeln innehåller annonslänkar
Creative

10 tips: så ser du till att läsa mer i jul och under 2021

Vi är många som inför varje nytt år, julledighet eller sommar har som mål att verkligen läsaläsaläsa alla de där romanerna som vi aldrig har tid till, men det är ju heller inte första gången det kanske lutar åt att böckerna bara blir liggandes istället för slukade. Därför har vi listat våra bästa tips om hur du blir en riktig läslus som förhoppningsvis fortsätter med det även i framtiden.

Här är böckerna vi ger oss på i jul – du hittar dem i bildspelet längst ned! Foto: @_fenik_

1. Planera in lästid
Ett klassiskt tips är ju att faktiskt planera in sin lästid. Vi vill ofta att vår ledighet känns spontan och fri från uppbokningar och måsten. Tyvärr blir det sällan så och allt som inte hinns med annars tar helt plötsligt upp hela dagar! Våga boka in en halvtimme på t.ex. tisdagar där du har en dejt med din bok som faktiskt inte får ändras på, eller läs tio minuter innan du går upp ur sängen. Ett bra sätt att komma ihåg är att ställa in påminnelse på mobilen.

2. Börja med korta böcker
Efter mycket jobb och skola är våra huvuden trötta och att ta sig an en bok, särskilt en tegelsten på 900 sidor, känns långt ifrån lockande. Att då köpa tunnare böcker som kan läsas på några timmar kan kännas som en härlig bedrift och öka motivationen att läsa mer.

3. Hitta böcker du gillar
Goodreads är ett socialt nätverk för litteratur som ger dig tips på böcker utifrån vad du läst och gillar, där du även kan se vad dina vänner rekommenderar och hur de recenserat olika böcker.

4. Läs rätt böcker
Lägg genast ifrån dig de böcker du inte gillar! Det här med att en bok blir bra 75 % in händer, men ganska sällan. Att läsa ska vara givande, så våga vägra! Visst att det är din kompis favoritroman, men det behöver inte vara din, i alla fall inte nu.

5. Kort läsning
Det är imponerande hur mycket läsning som får plats på 15 minuter och hur många gånger under en dag 15 minuter frigörs vare sig du sitter på bussen, kokar pasta eller väntar på att ditt tv-program ska starta. Varför inte satsa på 5 sidor mellan varje ischoklad eller bit knäck?

6. Gör din bok synlig
Det är lätt att falla in i att sjunka ned framför Netflix direkt efter middagen eller återigen se om någon på Instagram uppdaterat sedan du senast tittade för 30 sekunder sen. Låt din bok ligga framme på matbordet/i väskan/vid soffan för att bli påmind om att du ens vill läsa! Gör det till en vana att packa ned en bok när du ska iväg någonstans.

7. Våga prova teknik
Det viktiga är att du läser, inte hur. Visst att bilden av att sitta invirad i en mysig filt med rykande te, bläddrandes i en gammal klassiker som är tjock som en tegelsten, känns lockande – men hur ofta händer det? En läsplatta eller att läsa från mobilen kan verka oglammigt, men insugen i en ny favoritroman spelar formen ingen roll.

8. Ljudböcker
Livet kommer liksom jämt ivägen, även på semestern. Tur att vi lever i denna tid och med hjälp av elektronik kan multitaska! Att måla om, handla eller städa blir mycket roligare genom att lyssna på alla böcker du inte hinner läsa. OBS: varning för beroendeframkallande! Just nu kan du testa Nextory gratis i 30 dagar eller BookBeat gratis 1 2 veckor!

9. Skaffa bibliotekskort och få gratis e-böcker
De statliga boklådorna har gratis medlemskap, men det många inte vet är att du med detta även kan låna gratis e-böcker. Här finns många aktuella böcker liksom gamla klassiker! Läs mer här om hur.

10 Starta bokklubb
Många av oss läser för att utvidga vår världsuppfattning, få perspektiv på våra egna dilemman eller försvinna iväg i andras. Det är de frågeställningar och känslor som uppstår hos just dig som gör romanen till din. I en bokklubb har du möjligt att gå ännu djupare i dina läsupplevelser, se boken ur ett helt nytt perspektiv och framförallt har du någon eller några som ser till att du faktiskt läser.

Glad läsning!

Läs också: 20 böcker att ge bort i julklapp julen 2020

Samlade verk - Lydia Sandgren KÖP

Samlade verk - Lydia Sandgren

Den här debutromanen belönades med Augustpriset 2020 och är ett givet val på läslistan!

“I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.”

Pris: 189 kronor.

KÖP

Nästa bild
Där kräftorna sjunger - Delia Owens KÖP

Där kräftorna sjunger - Delia Owens

Den här boken var den mest säljande boken i USA 2019, vilket inte säger lite!

“Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne “Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.”

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Jag for ner till bror - Karin Smirnoff KÖP

Jag for ner till bror - Karin Smirnoff

Vi nyligen bara börjat läsa den här och kan inte sluta! Rå, rak och omöjlig att slita sig från.

“I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Jag for ner till bror är en svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Svårast av allt är förlåtelsen.”

KÖP

Nästa bild
Lycka till med livet: Varför helt okej är bra nog - Isabel Boltenstern KÖP

Lycka till med livet: Varför helt okej är bra nog - Isabel Boltenstern

Bara ett par år in i sin karriär kraschade Isabel Boltenstern in i väggen – nu, många år senare, delar hon med sig av sina bästa tips och lärdomar för att leva mer hållbart.

“I dagens samhälle är framgång lika med prestation – vill du komma någon vart i livet måste du jobba hårt. Det är lätt att tappa bort sig själv i en vardag så fullspäckad att man inte hinner reflektera över vad man faktiskt gör, och allt fler kvinnor bryts ner av samhällets skyhöga förväntningar. Men vi behöver inte ha det så här. Det går faktiskt att skapa lugn i vardagen trots att världen går på högvarv. Det går att minska stressen och ändå leva ett spännande liv. Och det går att vara produktiv utan att bränna ut sig.”

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!