Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Creative

Så ser du till att läsa mer i sommar

Bild1
Foton: Rex Features
 
Vi är många som inför sommaren har som mål att verkligen läsaläsaläsa alla de där romanerna som vi aldrig har tid till, men det är ju heller inte första gången det kanske lutar åt att böckerna bara blir liggandes istället för slukade. Därför kommer här våra bästa tips om hur det blir en riktig lässommar som förhoppningsvis också fortsätter långt efter.
 
Planera in lästid
Ett klassiskt tips är ju att faktiskt planera in sin lästid. Vi vill ofta att våra semestrar känns spontana och fria från uppbokningar och måsten. Tyvärr blir det sällan så och allt som inte hinns med annars tar helt plötsligt upp hela dagar! Våga boka in en halvtimme på t.ex. tisdagar där du har en dejt med din bok som faktiskt inte får ändras på, eller läs tio minuter innan du går upp ur sängen. Ett bra sätt att komma ihåg är att ställa in påminnelse på mobilen.
 
Börja med korta böcker
Efter mycket jobb och skola är våra huvuden trötta och att ta an en bok, allt mer en tegelsten på 900 sidor, känns långt ifrån lockande. Att då köpa tunnare böcker som kan läsas på några timmar kan kännas som en härlig bedrift och öka motivationen att läsa mer.
 
Hitta böcker du gillar
Goodreads är ett socialt nätverk för litteratur som ger dig tips på böcker utifrån vad du läst och gillar, där du även kan se vad dina vänner rekommenderar och hur de recenserat olika böcker.
 
Bokbloggar är ett bra sätt att hitta favoriter en gillar. Tips på några bloggar som skriver mycket om vad som är läsvärt är: Bokhora, Sandra Beijer (länk: http://sandrabeijer.se/category/om-bocker/), Flora Wiström, Bokbabbel, Bokfreak, Atilio, ihyllan, Beata
 
Läs rätt böcker

Lägg genast ifrån dig de böcker du inte gillar! Det här med att en bok blir bra 75% in händer, men ganska sällan. Att läsa ska vara givande, så våga vägra! Visst att det är din kompis favoritroman, men det behöver inte vara din, i vilket fall inte nu.
 
Kort läsning
Det är imponerande hur mycket läsning som får plats på 15 minuter och hur många gånger under en dag 15 minuter frigörs vare sig du sitter på bussen, kokar pasta eller väntar på att ditt tv-program ska starta. Själv tänker jag köra minst fem sidor mellan varje dopp i havet!
 
Gör din bok synlig
Det är lätt att falla in i att sjunka ned framför Netflix direkt efter middagen eller återigen se om någon på Instagram uppdaterat sedan du senaste tittade för 30 sekunder sen. Låt din bok ligga framme på matbordet/i väskan/vid soffan för att bli påmind om att du ens vill läsa! Åker du bil eller tåg till gymmet, gör till vana att packa ned en bok med träningskläderna.

Bild2

Våga prova teknik
Det viktiga är att du läser, inte hur. Visst att bilden av att sitta invirad i en mysig filt med rykande te är en ruskig sommarkväll bläddrandes i en gammal tegelsteg känns lockande, men hur ofta händer det? En läsplatta eller att läsa från mobilen kan verka oglammigt, men insugen i en ny favoritroman på väg till jobbet spelar det ingen roll.
 
Ljudböcker
Livet kommer liksom jämt ivägen, även på semestern. Tur att vi lever i denna tid och med hjälp av elektronik kan multitaska! Att måla om, handla eller städa blir mycket roligare genom att lyssna på alla böcker du inte hinner läsa. OBS, varning för beroendeframkallande!
 
Skaffa bibliotekskort och få gratis e-böcker
De statliga boklådorna har gratis medlemskap, men det många inte vet är att du med detta även kan låna gratis e-böcker! Läs mer här om hur.
 

Starta bokklubb
Många av oss läser för att utvidga vår världsuppfattning, få perspektiv på våra egna dilemman eller försvinna iväg i andras. Det är de frågeställningar och känslor som uppstår hos just dig som gör romanen till din. I en bokklubb har du möjligt att gå ännu djupare i dina läsupplevelser, se boken ur ett helt nytt perspektiv och framförallt har du någon eller några som ser till att du faktiskt läser.
 
Läs Flora Wiströms guide i hur en startar en bokklubb och varför det är super.
 
Twitter som bokcirkel
Alla har av olika anledningar inte tid, möjlighet eller lust att möta upp en bokklubb regelbundet, men tycker fortfarande att det vore kul att diskutera böcker med någon. Då finns ju såklart internet att vända sig till! Twitter är speciellt bra för detta och nästan alla romaner finns att diskutera under sin hashtag. Där finns även t.ex. Bokbloggarmaffian, #boblmaf där du kan ta del av andra bokentusiasters läsning, tips och åsikter. Eller kanske hitta din egen #bokklubb?
 
Glad läsning!
 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!