Creative

Samla dina tjejer! 14 filmer om kvinnlig vänskap alla måste se

Det går aldrig att få för mycket av tjejkompisar på film. Vi listar kända och mindre kända filmer du inte får missa som ger oss riktig girlpowe-pepp! Samla dina fina vänner och ha ett härligt filmmarathon tillsammans. 

Foto: @thestylestalkercom

Vi tycker att det är högtid att göra en lista där kvinnorna är i fokus och inte minst kvinnlig vänskap som är något utan det viktigaste vi har! Hittar du en ny favorit som du kommer se om och om igen?

The Sapphires

The Sapphires

En otroligt värmande och känslofylld film byggd på en sann historia. Året är 1968 och vi får följa fyra talangfulla australiensk-aboriginska systrar, Cynthia, Gail, Julie och Kay som drömmer om berömmelse. De ställer upp i en talangjakt där de möter talangscouten Dave som hjälper de att landa deras första gig – att sjunga för Amerikas soldater i kriget i Vietnam.

Se trailern här! 

Nästa bild
Clueless

Clueless

Filmen är löst baserad på Jane Austens Emma och utspelar sig i en amerikansk high school-miljö. Den handlar om populära Cher, hennes bästa vän Dionne och den nya tjejen på skolan Tai.

Se trailern här!

Nästa bild
Niceville

Niceville

Aibileen och Minny är två afroamerikanska kvinnor som jobbar som hembiträden i Mississippi under 1960-talet och är ständigt utsatta för diskriminering från deras arbetsgivare. De kommer i kontakt med Skeeter som är en nyexaminerad skribent och tillsammans påbörjar det en kupp. Ur deras pakt växer en osannolik vänskap som bryter mot alla de normer som regerar i det konservativa sydstaterna vid denna tid.

Se trailern här! 

Nästa bild
Tjenare Kungen

Tjenare Kungen

Året är 1982 och 19-åriga Abra är enda punkaren i Billingsfors och sticker till Göteborg för att starta ett punkband. Tillsammans med Millan startar hon punkbandet Tjenare kungen.

Se trailern här!

Nästa bild
Thelma & Louise

Thelma & Louise

Kultfilmen från 1991 som aldrig någonsin blir gammal och utlovar systerskap och en hunking 19-årig Brad Pitt. Thelma och Louise är bästa vänner på väg bort från storstaden för att ta makten över sina liv. Dock hamnar de i knipa när Thelma blir överfallen och Louise kommer till hennes räddning.

Se trailern här! 

Nästa bild
Bridesmaids

Bridesmaids

Filmen handlar om Annie vars liv är en enda stor röra, hon är pank och singel, medan hennes bästa vän Lillian ska gifta sig med en förmögen bankir. När Annie blir Lillians brudtärna vill hon visa att hon är beredd att gå hur långt som helst för att Lillian ska få den perfekta möhippan.

Se trailern här!

Nästa bild
Arranged

Arranged

En indiefilm från 2007 som handlar om två unga kvinnor – ortodox judiska Rochel och Nasira som är hängiven muslim – som träffas som lågstadielärare på en kommunal skola i Brooklyn. Vi får följa de under ett skolår där de trots sina olikheter inser att de har mycket gemensamt, inte minst är att de båda går igenom arrangerade äktenskap.

Se trailern här! 

Nästa bild
Sex and the City

Sex and the City

I Sex and the City 1 och 2 får vi följa Carrie Bradshaw, Charlotte York, Miranda Hobbes och såklart Samantha Jones igenom livets stora händelser och problem. Är du sugen på att bli uppmuntrad ska du verkligen vända dig till allas våra favorittjejer.

Se trailern här!

Nästa bild
Fried Green Tomatoes

Fried Green Tomatoes

Kultfilmen Fried Green Tomatoes har tagit flera generationer kvinnor med storm. Den olyckliga hemmafrun Evelyn stöter på den visa änkan Ninny Threadgoode som berättar en makalös historia från sin hemstad Whistle Stop. En film om kvinnlig vänskap i flera bemärkelser där kvinnorna tillåts vara sina egna hjältar. Gå och se omedelbart!

Se trailern här! 

Nästa bild
Coyote Ugly

Coyote Ugly

Denna film från 2000 handlar om Violet och hennes strävan efter att bli låtskrivare, och såklart om baren Coyote Ugly. Där jobbar hon tillsammans med Lil, Cammie, Rachel och Zoe.

Se trailern här!

Nästa bild
Life Partners

Life Partners

En film som behandlar något som jag tror exakt alla åtminstone snuttat vid om en haft en bästa kompis. Sasha och Paige är bff x 1000 och lever exakt så vilset och undrande som många gör som 20-någonting; en jobbar med något en inte gillar men drömmer om att bli framgångsrik och inte verkar det finnas en enda vettig person att dejta fast att en är så himla bra själv. Men åtminstone har Paige och Sasha varandra. Tills att Paige helt plöstligt får en pojkvän och allt såklart tvingas förändras.

Se trailern här! 

Nästa bild
Romy och Michele - blondiner har roligare

Romy och Michele - blondiner har roligare

Denna film med Mira Sorvino och Lisa Kudrow i huvudrollerna är en riktig feel good-film. Romy och Michelle blir inbjudna till en återträff  med sin gamla high school-klass. Men de upptäcker att de inte har så mycket att skryta om. Vi älskar kläderna i denna film, så härligt!

Se trailern här!

Nästa bild
Girlhood

Girlhood

I en förort till Paris lever Marieme. Det är stökigt hemma och går dåligt i skolan och det enda hon vill är att komma bort. En dag verkar det som att hon får chans till just det när hon träffar tre tjejer på skolgården som släpper in henne. Fyllt av blodiga slagsmål mot rivaliserande tjejgäng, förälskelser och systerskap öppnas en ny värld som får Marieme att byta stil och sen sitt namn till Vic. En film som känns på alla vis.

Se trailern här!

Nästa bild
The Heat

The Heat

En action-komedi med Melissa McCarthy och Sandra Bullock i huvudrollerna. FBI-agnetnen Sarah och kriminalpolisen ska ta fast en gangster och det blir en minst sagt skrattfylld resa. Ett måste om du vill få dig ett gott skratt.

Se trailern här!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!