Hälsa

10 tips för hur du lever ett längre och mer hälsosamt liv

Vad är egentligen nyckeln till ett långt och friskt liv? Det är en fråga många ställer sig. Att leva ett långt och hälsosamt liv handlar dock om mer än en sak, och det är viktigt att tänka på helheten. Nedan delar vi tio tips för hur du kan utveckla dig själv och leva ett längre och friskare liv.

Foto: Shutterstock

  • 10 extra år av ett liv du älskar

Även om livslängden generellt sett ökar, gör också livsstilsrelaterade sjukdomar det. Det är med andra ord viktigt att förebygga dessa i den utsträckningen det är möjligt, genom att göra hälsosamma val i vardagen när det gäller kost, sömn och fysisk aktivitet. Låt tanken på hur du kan få tio extra år av ditt liv där du känner dig stark och frisk få styra dina val i vardagen för en ökad livskvalitet!

  • Kunskap är makt

Genom att lära känna din egen kropp blir det också lättare att göra bättre val för hälsans skull. Har du större risk för vissa ärftliga sjukdomar? Hur mår din kropp på insidan? Genom att ta reda på detta blir det också lättare att navigera i dina val. Genom att vara försiktig med socker, vara mån om att få i sig exempelvis vitamin D och Omega3 och genom att bibehålla eller öka din muskelmassa och röra på dig tillräckligt ger du kroppen flera verktyg att hålla sig frisk och pigg, både fysiskt och psykiskt.

  • Ta tillvara på ledigheten

Ett bra sätt att kickstarta sin hälsoresa inför framtiden är att ta tillvara på semestern för ändamålet. Boka in dig på ett hälsoorienterat spa eller använd andra strategier för att skapa översikt över dina vanor och vad som krävs för att få till en förändring. Försök satsa på att hitta hållbara planer som gör det bästa för din kropp och din hjärna, att börja få till regelbundna joggingturer är ett bra steg på vägen!

  • Undvika processad mat

Genom att äta en varierad kost med mycket fokus på grönsaker och frukt hjälper du din kropp en bra bit på vägen i hälsans tecken. På samma sätt som du bör äta mer av dessa livsmedel bör du minska så mycket som möjligt på processade livsmedel i din kost. Genom att undvika ultraprocessad mat och minska ditt intag av rött kött och socker gör du din tarmhälsa en stor tjänst som leder till en betydligt bättre hälsa överlag.

  • Glöm inte dina smoothies

Lägg till en antiinflammatorisk smoothie till din frukost som en perfekt närande och energigivande start på dagen. Låt ingredienserna variera mellan olika frukter och bär, men riv ner gurkmeja och ingefära för deras antiinflammatoriska egenskaper, chiafrön för aminosyror och avokado eller kokosolja för nyttigt fett. En näve grönt ger en extra boost av fibrer och vitaminer.

  • Ta hand om dina tänder

Tandköttssjukdomar kan vara en indikator på kronisk inflammation och vara kopplade till andra hälsoproblem. Genom att borsta dina tänder två gånger dagligen med en eltandborste i två minuter före sänggåendet och innan frukost, samt skölja med fluor en gång om dagen och använda tandtråd minskar du risken för karies och andra problem med tänderna. Det är viktigt att inte skölja tänderna efter tandborstningen då fluoren fortsätter skydda tänderna. Förutom att undvika socker är även rökning (inklusive vaping) ett stort nej-nej. De som röker löper högre risk att utveckla tandköttssjukdomar, tandlossning och cancer i munnen.

  • Styrketräna regelbundet

I samband med att vi blir äldre måste vi också anstränga oss hårdare för att hålla muskelmassan uppe. Genom styrketräning får du positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet, fettförbränning och åldringsprocessen.

  • Betydelsen av kallt vatten

Många talar för att kontrollerad kylexponering kan minska inflammation och kanske även öka livslängden. Genom kalla bad, kalla duschar eller så kallade kryokammare kan du under kontrollerade former exponera dig för kyla för hälsans skull. Kom bara ihåg att rådgöra med din läkare om du lider av medicinska problem och att alltid ha med en vän när du kallbadar.

  • Inse betydelsen av relationer

En ofta underskattad livslängdsfaktor är socialt engagemang. Ensamhet och social isolering har nämligen kopplats samman med en högre risk för kroniska sjukdomar och för tidig död. Samtidigt är destruktiva relationer också skadliga för oss på flera olika sätt. Oavsett relationsstatus behöver vi alla ha nära relationer där vi kan känna oss trygga och älskade.

  • Prioritera sömnen

Nattsömnen är av största vikt när det kommer till hälsan. Ur återhämtningssynpunkt är den avgörande och du kan med fördel lägga till lugna och härliga ritualer strax innan du ska lägga dig. Sätt på rogivande musik, drick en kopp kamomillte och tänk igenom dagen. Skriv ner dina tankar och händelser du upplevt för att lättare förstå dig själv och mönster som kan behöva brytas eller stärkas.

Källa: Vogue Scandinavia

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!