Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

11 effekter som koffein har på din kropp

kaffe svenskar effekter kroppen
Kaffe, livets dryck? Vi svenskar dricker stora mängder kaffe men det är inte många som vet vad det faktiskt har för inverkan på oss utöver att vi blir lite piggare. Metro Mode listar några av effekterna det kan ha på din kropp som du kanske inte hade den blekaste aning om!

1. Kaffe påverkar hjärnan
Koffein påverkar din hjärna. Det gör att du blir mer pigg och alert men det kan också göra dig skakig och ge hjärtklappning.

2. Huvudvärk
Kaffe kan ge dig huvudvärk, men är du en van kaffekonsument kan det också få huvudvärken att lätta!

3. Kaffe är inte en kur mot baksmällan
Kaffe har inte någon inverkan på hur kroppen bryter ner alkoholen. Däremot kan det göra att du känner dig mindre dåsig.

4. Pirrig och stirrig
För mycket kaffe kan göra dig lite skakis. Om du har svårt att somna eller har en tendens att bli nervös eller drabbas av ångest kan kaffe förvärra dessa symptom.

5. Beroende
Kaffe eller snarare koffein är beroende framkallande. Om du du har ett kaffeberoende så kan du bli irriterad eller sur om du inte får din dagliga dos.

6. Halsbränna
Kaffe ökar produktionen av magsyra i din magsäck vilket kan leda till halsbränna.

7. Vätskenivåer
Kaffe är vätskedrivande vilket kan leda till att du går på toa oftare än du hade behövt annars vilket kan resultera i obalans i kroppens vätskenivåer, du blir uttorkad.

8. Blodtryck
Koffein kan temporärt höja ditt blodtryck. Det kan vara ett problem om du redan sedan tidigare lider av högt blodtryck eller hypertoni.

9. Skelettet
Kaffe påverkar hur kroppen använder kalcium, något som i förlängningen kan leda till osteoporos, skörare ben och lättare till frakturer.

10. Musklerna
Om du abrupt slutar med kaffe efter att ha varit en van kaffedrickare så kan du märka av att du får muskelvärk medan en stor konsumtion av kaffe kan ge dig muskelryckningar.

11. Gravid?
Det kan vara svårare att bli gravid om du dricker mycket kaffe. Om du redan är gravid ska du inte inta för stora mängder kaffe, koffeinet går ut i blodet och kan därför påverka din bebis.

Följ MetroMode.se på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Källa: Healthline
Bildkälla: Chiara Pinna

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!