Hälsa

16 tecken på att det är dags att göra slut med din partner

Hur vet man om det är dags att göra slut med sin partner? Det kan verkligen vara svårt att verkligen veta om man vill göra slut. Här är några tecken på att det dags att ni lämnar varandra.

Foto: Unsplash

Att veta när det är dags att slänga in handduken är faktiskt inte lätt. Ett bra sätt att avgöra hur relationen mår är att känna efter om den tar mer energi än vad den ger. I så fall är det kanske dags att gå skilda vägar. Här är 16 tecken som talar för att det kan vara dags att dra sig ur.

1. Du ifrågasätter dig själv
Självklart är det viktigt att fundera över sin relation. Men om vissa frågor eller störande moment dyker upp allt för ofta bör du inte ignorera dem.

2. Du känner dig inte kär längre
Att vara nykär är fantastiskt, men den känslan kanske inte sitter i för alltid. Det viktiga är att se skillnad på om du är kär eller bara bekväm. Trots att du inte längre är nykär så har du ju ändå känslor för din andra hälft. Se till att stanna upp och känn efter ordentligt.

3. Dina vänner är bekymrade
När man hamnar i en negativ relationsbubbla tänker man inte alltid klart. I det här läget är det dina vänner som känner dig allra bäst och som du ska lita på. Om de oroar sig för att du inte riktigt är dig själv eller ser andra varningssignaler kan det vara värt att omvärdera relationen.

4. Om du inte känner att du litar på honom/henne
Om du inte litar på din partner och känner att han/hon utstrålar en energi som inte känns öppen, rak och ärlig. Samt att du känner att ni inte kan prata öppet kring saker i förhållandet kan det vara läge att dra på sig löparskorna och springa.

5. Din partners hälsa
Om din partner blir lätt aggressiv, ställer sig ständigt i försvarsställning, är självcentrerad eller onödigt paranoid – då är det nog läge att dra. Dessa typer av personlighetsdrag kan medföra komplikationer i att samarbeta, och en relation där samarbetsförmågan inte finns är inte heller hälsosam.

6. Ni har olika mål i livet
Alla har vi olika viljor i livet och trots att ni må ha olika ambitioner nu och allt flyter på, så innebär det inte att det kan medföra problem längre fram i relationen. Mål och ambitioner tar tid att nå fram till, men när dessa sedan knackar på dörren kan även en relation börja svaja ordentligt.

7. Ni har olika värderingar
Ibland känns det som att åsikterna kring politik, barn, samhället, religion och miljön är petitesser och kanske stör det dig inte. Men i takt med att omgivningen och världen ständigt förändras kan även dessa åsikter växa starkare. Var därför noga med att prata om mer än bara er själva när ni är tillsammans. På så sätt kan du förutspå ifall ni fortfarande fungerar som ett team.

8. Om din partner lever för mycket i det förflutna
Det är aldrig roligt att få veta för mycket om någons före detta partner. Det tillhör det förflutna och har din partner svårt att släppa taget är han/hon kanske inte redo att gå vidare eller ta er relation till nästa nivå.

9. Ni har svårt att kommunicera på en djupare nivå
Känns relationen ytlig? Undviker din partner djupa samtalsämnen? En relation som bara flyter på ytan kan i längden skapa problem. Kan ni inte prata om djupare ämnen såsom känslor är risken stor att hamna i konflikter eller onödiga missförstånd. En öppen kommunikation är väldigt viktigt för att relationen ska fungera.

10. Er relation är alldeles för platonisk och ni har för lite sex
Ja, sex är viktigt för att en relation ska vara sund. Sex ger inte bara njutning utan också en annan typ av bekräftelse än vad ord ger. Självklart har alla olika sexuell drift, ork och tid, men om lusten eller viljan aldrig finns där samt om relationen blivit allt för platonisk kanske det är dags att ta sig vidare?

11. Om ni inte kan lösa era gräl
Är ni ständigt oense? Då kanske det är läge att ta farväl. En relation där grälen är för många (även om de är små) tar oftast alldeles för mycket energi än vad det ger dig energi.

12. Era intressen matchar inte
På engelska heter det “opposites attract” men vi vill nog argumentera för att lika barn leka bäst. Självklart kan ens olika bakgrunder och olika yttre göra att man attraheras av varandra men någonstans måste man ju dela intressen. Att dela intressen är sunt för att relationen ska bli intressant. Annars är det lätt att man hamnar i ett tråkigt vardagsmönster och man umgås inte med varandra.

13. Om du inte kan slappna av och vara dig själv
Ibland måste man få vara lite knäpp, lite busig, lite oseriös och våga bli arg och ledsen inför sin partner. Känner du att din partner dömmer dig eller inte accepterar den du är, då är nog inte han/hon rätt för dig.

14. Du känner inte din partners fulla stöd
En pojkvän/flickvän ska ju vara din bästa vän och den som stöttar dig i allt, eller som åtminstone engagerar sig i ditt liv och genuint intresserar sig i alla dina livsval. Ifrågasätter han/hon dina val och ditt sätt att leva är din partner nog inte rätt för dig.

15. Om du eller din partner förslappat totalt
Visst kan man lägga på sig några “sambokilon” som nykär men det är farligt att låta sig själv förmultna totalt. Självklart ska man känna sig bekväm med att vara osminkad, ofixad och inte alltid ha nyrakade ben, men samtidigt är det viktigt att både du och din partner inte slutar anstränga sig för varandra. Man gör ju sig fin och anstränger sig extra som singel för att attrahera en partner, varför då sluta med det när man väl hittat sin själsfrände?

16. Om din partner har ett vakande öga
Om din partner har ett behov att få bekräftelse av andra är det nog läge att avlägsna sig innan han/hon riskerar att göra ett övertramp. Om man känner att ens partner inte är tillräckligt attraktiv ska man kanske inte vara ihop? Känns din partner helt rätt finns inte behovet att ständigt tråna efter någon annan.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!