Hälsa

4 hjärnspöken som förstör din relation

Har din syn på din partner har blivit mer negativ på senare tid? Då kanske du upplever de hjärnspöken som psykologer menar är vanliga i relationer. Vi listar fyra saker att se upp för – och hur du löser problemen.

Pexels/Unsplash

Enligt psykologer finns det fyra vanliga hjärnspöken som kan ha en negativ inverkan på en relation. Här listar vi fyra saker att se upp för i ett förhållande.

1. Du tror att din partner har förändrats

Många gånger när man är olycklig i ett förhållande så tror man att ens partner har förändrats. Men sanningen är din partner sannolikt är samma person som alltid – det är du själv som uppfattar din partners olika egenskaper på ett nytt sätt. I början av ert förhållande kanske din partners något slappa inställning till sparande inte spelade någon roll, men om ni nu har en gemensam ekonomi så blir detta genast ett mer trängande problem.

Så gör du för att tänka om:

Klargör för dig själv vilka egenskaper hos din partner som är verkliga problem (en oförmåga att hantera pengar, till exempel) och vissa egenskaper som egentligen inte spelar så stor roll. Målet är att få en mer nyanserad bild av din partner.

2. Du tror att din partner sårar dig med flit

I en perfekt värld är alla handlingar övervägda, men sanningen är att många människor då och då gör saker som sårar andra utan att tänka sig för. I ett förhållande där saker och ting börjar gå utför kan det ibland vara lätt att anta att ens partners tanklöshet grundar sig i en vilja att såra – men detta är sällan fallet.

Så gör du för att tänka om:

Försök bli mer medveten om när detta hjärnspöke dyker upp. Överväg möjligheten att din partner helt enkelt har varit tanklös eller har ett annat perspektiv än du själv.

3. Du ältar saker som din partner sagt

Den sorgliga sanningen är att det i de flesta förhållanden då och då händer att en partner säger något sårande. En småsak som att säga att ens partner inte passar i en viss färg kanske inte känns som en stor grej i stunden, men i ett förhållande där den ena parten börjar känna sig missnöjd med relationen kan dessa saker vara svåra att släppa.

Så gör du för att tänka om:

Självklart ska man inte behöva stå ut med ständig kritik eller förlöjligande i ett förhållande. Detta kallas för psykologisk misshandel och om du tror att detta är något du utsätts för så kan du till exempel ringa kvinnofridslinjen, som erbjuder samtalsstöd dygnet runt.

Om din partner däremot är en i grunden bra människa som helt enkelt säger något dumt ibland, stå upp för dig själv när du känner dig sårad, men var även beredd för att förlåta din partner – det är trots allt mänskligt att fela.

4. Du tror att du är maktlös

Ibland kan det kännas som att man inte kan styra hur ens relation utvecklar sig, men faktum är att du kan påverka din relation mycket mer än du tror. När du förändrar dig själv så förändras även förhållandet. Om du till exempel börjar gå på gymmet så är sannolikheten stor att du inspirerar din partner att göra samma sak.

Så gör du för att tänka om:

Din partner kommer förmodligen inte att förändras på eget bevåg bara för att du önskar det. Om du till exempel vill att din partner börjar träna, föregå med gott exempel och se vad som händer.

Källa: Psychology Today

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!