Hälsa

5 tips på hur du gör slut med din inre kritiker

Känner du att det händer allt för ofta att du är kritisk mot dig själv? Även om det kan vara svårt att bryta ett invant mönster så är dags att sluta med det nu, för din egen skull. Här har vi samlat fem tips på hur slutar kritisera dig själv.

Foto: Unsplash

1. Argumentera emot din inre kritiker

Alla har vi en inre kritiker, en inre röst som kommer fram och kritiserar när vårt självförtroende ibland sviker oss och risken är att vi lyssnar. Istället kan de vara bra att lyssna på den där kritiken. Vad är det egentligen du säger till dig själv? Vad är argumenten? När du funderat över det brukar det ofta vara lätt att komma med motargument som gör att kritiken bleknar bort. Kan du till exempel kritisera dig själv för att du inte hunnit mer under dagen trots att du innerst inne vet om att du jobbat hårt? Ta då och rada upp allt du faktiskt har fått gjort under dagen som bevis och motargument, för att tysta din inre kritiker. En enkel sak kan också vara att försöka fundera över anledningen till att du helt plötsligt är kritisk mot dig själv, det är ju lätt att bli lite extra självkritisk när tröttheten eller hungern slår till. Då resonerar de flesta rätt oklokt. 

2. Kom ihåg att du är unik

Om det är så att du ofta tänker på saker andra har som inte du har, gör du dig själv en otjänst. Det kommer nog inte som någon nyhet men vi är alla unika och har olika saker som vi gör bra. Försök att istället fokusera på vad du har, istället för sådant du upplever att du inte har. Alla dina unika egenskaper och personlighetsdrag gör dig unik och bra på ditt sätt.

3. Fokusera på när det går bra

Av någon anledning är det ibland lätt att fastna i sådant som gått mindre bra, istället för sådant som faktiskt gått bra. Kanske har du hållit en stor presentation du förberett dig för väldigt länge och så råkar du snubbla på något ord, vilket får dig att känna det som att hela prestationen misslyckats. Vi har nog alla varit där, även om vi mycket väl vet att det inte bara är taskigt mot oss själva utan även väldigt dumt, för det stämmer ju inte. Så hur svårt det än kan vara, försök att fokusera på det som gått bra och försök att inse när det går bra.

4. Lämna utrymme för utveckling

Kanske känner du att den kritik du riktar mot dig själv ska motivera dig till att utvecklas. Det blir dock sällan fallet. Att ständigt bli kritiserad gör nog dem flesta rätt nere och trötta på tillvaron. Försök istället lägga energi på att identifiera sådant du vill förbättra, utan att basera det på kritik. Här gäller det att du är ärlig mot sig själv och inte låter den inre kritikern hitta på negativa egenskaper hos dig själv.

5. Var snäll 

Precis som du anstränger dig för att vara snäll mot andra, samma ansträngning bör du lägga på att vara snäll mot dig själv. Ge dig själv lite svängrum och utrymme till att göra misstag. Du är ju, precis som alla andra, inte mer än mänsklig. Var inte så hård mot dig själv, fokusera din energi på att peppa istället. Det kommer att ta dig så mycket längre.

Inspiration från The Every Girl

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!