Hälsa

5 tips som bättrar sömnen under mens

Sex av tio kvinnor i Sverige har svårare att sova vid mensvärk, det visar en ny undersökning genomförd av Libresse. Samma undersökning visar dessutom att en av fem kvinnor tycker att det är pinsamt att prata öppet om mensens påverkan på sömnen.

Mensvärk är den vanligast anledningen till att svenska kvinnor sover sämre under menstruationen. Oro för att det ska komma fläckar på lakan eller pyjamas är den näst största sömnboven, följd av nattsvettningar samt mag- och tarmbesvär.

5 tips som bättrar sömnen under mens

Motionera mer
Aktivitet under dagen, särskilt motion, ger både bättre sömnkvalité och kortare tid att somna. Så motionera gärna lite extra på dagarna under mens.

Sätt ett sovschema
Ett effektivt sätt att bättra sömnen är regelbundna sovtider; då ställer kroppen lättare in sig att komma ner i varv. Så under mensen; sätt ett sovschema och försök följa det.

Avlägsna alla skärmar
Att hålla skärmarna borta från sängen hjälper hjärnan att stänga av för natten. Stäng inte bara av mobilen utan ta helst ut den från sovrummet helt och hållet.

Hitta rätt skydd
Experimentera för att hitta ett mensskydd som känns så bekvämt och tryggt som bara möjligt. Det kommer, i slutändan, att vara avgörande för att du ska slappna av.

Sov i fosterställning
Lider du av mensvärk kan det hjälpa att försöka sova i fosterställning under mensen. Det minskar trycket på tarmar och magmuskler, vilket kan mildra smärtan.

Från undersökningen:

Vilket av nedanstående skulle du säga hindrar dig att få en god natts sömn under din mensperiod? (flervalsalternativ)

Mensvärk 58%
Oro över att det ska komma fläckar på pyjamas eller lakan 39%
Mag- och tarmbesvär 28%
Ökad kroppstemperatur/nattsvettningar 28%
Huvudvärk eller migrän 26%
Svårt att somna 26%
Stress 26%
Överkänslighet 25%
Allmän oro 22%
Förlängd trötthet 21%
Sämre sömnkvalitet 18%
Sömnlöshet 18%
Sömnavbrott 17%
Mardrömmar 14%
Ökad ljud- och ljuskänslighet 11%
Ökad lust 7%
Övrigt 2%
Inget av ovan 11%

Bas 1014


Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!