Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

5 tips som hjälper dig att hålla dig frisk

Såhär i vintertider kan en boost av hälsan vara extra välbehövlig. Här är fem tips som hjälper dig att hålla dig frisk i början av det nya året.

Foto: Unsplash

Känner du att hälsan behöver en extra skjuts såhär i början av året? Här ger hälsokedjan Lifes experter sina bästa tips på hur du håller dig frisk.

1. Ladda upp med D-vitamin

Under vinterhalvåret är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. D-vitamin finns i livsmedel som ägg, fisk, fågel som kyckling och kalkon, samt mejeriprodukter.

Många väljer att dessutom komplettera med kosttillskott. Det rekommenderade intaget per dag av D-vitamin är 20 mikrogram (mcg) för vuxna och 10 mcg för barn samt personer över 75 år.

Den övre gränsen för intag av D-vitamin innan det blir farligt är 100 mcg per dag – det går dock inte att få i sig för mycket D-vitamin genom maten, utan det är endast med kosttillskott som du behöver ha koll på intaget.

2. … och C-vitamin

C-vitaminet behövs när kroppen bildar antikroppar, något som är viktigt för immunförsvaret. Kroppen kan tyvärr inte tillverka C-vitamin själv och därför behöver vi få i oss det via kosten. Ladda upp med citrusfrukter och råa grönsaker som broccoli, persilja eller paprika – de innehåller gott om det viktiga vitaminet.

3. Stötta tarmfloran

Visste du att en stor del av immunsystemet finns i tarmarna? Lifes hälsoexperter rekommenderar att öka intaget av fiberrika livsmedel som frukt och grönt, rotfrukter, bär, nötter och baljväxter.

Du kan även öka antalet goda bakterier i tarmen (som har en god effekt på immunsystemets funktion) genom att äta fermenterade livsmedel som kimchi eller surkål, alternativt ta tillskott av mjölksyrebakterier. Tänk dock på att kosttillskott inte ersätter en varierad kost.

4. Prova en ingefärashot

Ge kroppen en boost med en ingefärashot! Förutom ingefära kan du prova att ha följande ingredienser i shotten:

  • En sked Manukahonung som innehåller det bioaktiva ämnet Methylglyoxal (MGO)
  • Pressad citron för att tillföra C-vitamin
  • Kryddor som kryddnejlika, kanel eller gurkmeja.

5. Få i dig tillräckligt med zink

Zink är det mineral vi svenskar lider störst brist på. Mineralet bidrar till att bibehålla ett normalt immunsystem, synförmåga och benstomme. Det återfinns i bland annat i kött, mejeriprodukter, nötter och baljväxter.

Upptaget av zink hämmas av fytinsyra som finns i bl.a. fullkornsprodukter, nötter och baljväxter – därför bör vegetarianer kontrollera att de får i sig tillräckligt med zink.

D-vitamin 100 mcg - Life KÖP

D-vitamin 100 mcg - Life

Pris: 203 kronor.

(Nedsatt från 239 kr)

KÖP

Nästa bild
Vitamin C + Berries - Life KÖP

Vitamin C + Berries - Life

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Immune Support - Life KÖP

Immune Support - Life

Pris: 179 kronor.

KÖP

Nästa bild
Manuka Honey MGO 400+ 250 GR - Manuka KÖP

Manuka Honey MGO 400+ 250 GR - Manuka

Pris: 449 kronor.

KÖP

Nästa bild
Zink - Life KÖP

Zink - Life

Pris: 89 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!