Hälsa

6 anledningar till varför du borde äta kålrabbi varje dag

Vi listar 6 anledningar till att kålrabbin är kålen du ska ha koll på i år.

Foto: Unsplash

Hälsotrenderna tycks avlösa varandra och den ena märkliga frukten efter den andra dyker upp i våra matbutiker. Ingen har väl missat att grönkålen fick sitt stora genombrott för några år sedan? Den gick från att vara en doldis till att finnas i allt. Nu är det dags för nästa kåldoldis att göra samma resa. I alla fall om man får tro Hollywoods hälsogurus och de brukar ju ha rätt. Låt oss presentera kålrabbin. En knölig kål som har ett saftigt fruktkött och smakar lite likt broccolistammen, men är mildare. Varför ska vi då börja äta ytterligare en kål?

1. Bra för immunförsvaret
100 gram Kålrabbi innehåller 77 procent av vårt dagliga behov av C-vitamin, och vi vet ju att C-vitamin håller förkylningen på avstånd. Kålrabbin innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsin, frukten som ständigt förknippas med C-vitamin. Apelsin innehåller 53 mg på 100 gram men kålrabbi innehåller 62 mg på 100 gram.

2. Stärker dina ben
När vi blir äldre blir våra ben svagare och går lättare av. Därför är det viktigt att vi får i oss livsmedel som stärker våra ben och håller dem friska. Kålrabbi är ett perfekt exempel på ett livsmedel som får vårt skelett att jubla. Den innehåller mycket kalcium, fosfor och magnesium – alla bra mineraler som krävs för att få ett starkt skelett.

3. Sänker blodtrycket
Den härliga knölen är superbra för att hålla blodtrycket på en bra nivå. Den innehåller nämligen höga nivåer av Kalium som gör att blodtrycket sjunker.

4. Bra för matsmältningen
Har du matsmältningsbesvär kan kålrabbin vara något för dig. Den innehåller nämligen kostfibrer som kan förbättra din matsmältning, kan göra så att du inte är förstoppad och att dina kramper och uppblåsthet minskar.

5. Är toppen för dina muskler
Som vi nämnde tidigare så innehåller kålrabbi mycket kalium, vilket är superbra för dina muskler. Kalium behövs för att dina muskler ska fungera som de ska och hålla sig starka och friska.

6. Den gör dig mätt
Pågrund av höga fiberinnehållet mättar den bra och är ett bra substitut till kolhydrater. Skär den i strimlor och rosta dem i ugnen. Blir som supergoda pommes frites.

Hur skall man äta kålrabbi?

Även om de växer ovan jord, liknar kålrabbin en rova. Rå, i tunna skivor eller strimlad i en sallad är de bästa sätten att servera kålrabbin. (Den passar bra med morot, äpple och olika örter i en sallad.) Den är även jättegod att tillaga, gärna i en god gryta.

Källa: Organic facts/Livsmedelsverket

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!