instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

6 av 9 nätläkare skrev ut Ozempic till Uppdrag gransknings reporter

Av: Metro Mode

Ozempic – ett läkemedel som har blivit känt som en “mirakelkur” för viktnedgång – bör enligt läkare inte skrivas ut utan en ordentlig patientutredning. Ändå är det lätt att få tag i läkemedlet på svarta marknaden, det konstaterar Uppdrag gransknings journalist Erik Galli.

Foto: Uppdrag Granskning

Ozempic är diabetesmedicinen som under senare år har blivit alltmer populär som ett medel för viktnedgång – trots att den kommer med ett flertal potentiella bieffekter.

Förfalskade produkter säljs på svarta marknaden

Förra året berättade Erik Uddman, överläkare på endokrinologmottagningen vid Skånes universitetssjukhus och tidigare obesitasläkare, att Ozempic ofta skrivs ut som viktminskningsläkemedel utan att en korrekt utredning gjorts:

“Det behövs en patientutredning, och den bör ske vid ett fysiskt vårdtillfälle. Dessutom bör man göra täta uppföljningar och kontroller”, sa han till DN i januari 2023.

Det är dock inte alla som införskaffar läkemedlet den traditionella vägen. I höstas gick Läkemedelsverket ut och varnade för att förfalskade varianter säljs på den svarta marknaden, detta då man upptäckt olaglig försäljning av preparatet på “minst tio webbplatser på svenska”.

“Ozempic är ett receptbelagt läkemedel och vi avråder starkt från att ge sig ut på nätet för att själv få tag i det”, sa Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. “Det är viktigt att bara köpa läkemedel från lagliga apotek för att minska risken att drabbas av förfalskade produkter.”

Ljög om övervikt med AI-bild

I Uppdrag granskning: Jakten på Ozempic testar journalisten Erik Galli att beställa hem Ozempic via nätet.

Det visar sig att det inte krävs mycket för att få diabetesmedicinen utskriven: genom att skicka AI-genererade bilder på en överviktig man, samt hävda att han vägde 130 kilo, fick Galli Ozempic utskrivet av sex av de nio nätläkare han vände sig till.

När Galli gästar Nyhetsmorgon berättar han att vissa kliniker som skriver ut läkemedlet har videomöten som rutin. I de fallen dök Galli – som har ett BMI på strax över 20 – upp som sig själv. Ändå fick han inte nej av samtliga kliniker:

“Två av läkarna valde att gå vidare och skriva ut recept trots att de såg mig. Så de verkade köpa att jag vägde 130 kilo”, säger han.

Det fanns dock ett undantag:

“En av läkarna som nekade mig såg att jag såg smal ut och bad mig lyfta på tröjan. Sen sa han att om jag verkligen vill gå vidare med det här så får jag komma in till kliniken och väga mig på plats.”

När reportern konfronterade de läkare som skrivit ut Ozempic till honom trots att han uppenbarligen inte var överviktig var det, enligt honom, ingen som tycktes se allvarligt på det som hänt.

“Om jag kunde göra det här så går det inte att säga hur många fler som har gjort det”, säger Galli.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Uppdrag granskning (@uppdraggranskning)

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår