Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

6 frågor alla borde ställa till sin mamma

Hur ofta stannar du upp i vardagssnacket och ställer mer djupgående frågor till din mamma? Om du inte har gjort det tidigare, så kan det vara hög tid att göra det nu.

mammor-fragor-halsaFoto: Getty images 

Det kan vara otroligt värdefullt att ta sig en funderare och fundera ut vilka frågor som du faktiskt inte brukar ställa till din mamma. Att fråga henne mer än om hur det går på jobbet kan vara uppskattat både för dig och henne. Kanske kan det till och med föra er närmare varandra? Frågor om din mammas fysiska och psykiska hälsa kan eventuellt ge dig en glimt av hur din framtida hälsa kommer att se ut. Det skriver The Huffington post, som tillsammans med specialister inom medicin, hälsa och dermatolgi har tagit fram frågor som kan vara bra att du tar upp med din mamma. Nedan finner du tips på frågor som kan gynna dig och er relation.

“Berätta om din mens och klimakteriet?”

Din egen menstruationscykel påminner troligen om din mammas, men hur hennes upplevelser är eller var, kan vara intressant och givande att ta del av. Har hon kommit i klimakteriet än? Hur upplever hon det? Det kan vara väldigt skönt att känna till information om dessa ämnen. Fråga också om din mamma har en relation till PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom), en hormonell störning som bland annat kan orsaka humör-, fertilitets- och graviditetsproblem. Du som är dotter till en kvinna med PCOS löper nämligen större risk att själv utveckla det.

“Berätta om din psykiska hälsa”

Det är 2018 och att prata om psykisk ohälsa blir mindre och mindre ovanligt och är inget som ska vara tabubelagt. Prata om detta med din mamma och låt henne berätta om hur hon mår, har mått och ta reda på om det kan finnas något sjukdomstillstånd som kan vara ärftligt.

“Hur var din graviditet?”

Det är inte helt ovanligt att dina upplevelser kring graviditet och fertilitet liknar din mammas upplevelser. Ta reda på mer om hur din mamma upplevde graviditeten och förlossningen med dig och ta reda på eventuella komplikationer eller problem. Det kan både förbereda dig inför framtida eventuella upplevelser och göra så att du känner att du och din mamma kommer närmare varandra.

“Hur mår ditt hjärta?”

Detta kan såklart relateras till kärlek, men också till något så jobbigt som sjukdomar. Fråga om det finns stroke eller hjärtsjukdomar i släkten. Allt är inte genetiskt, men det kan vara bra att notera om det är något som du behöver kolla upp i förebyggande syfte.

“Får du ofta migrän?”

Synbortfall, illamående och ljuskänslighet är vanliga symtom på migrän och 90 procent av de som lider av det har fått det från någon i familjen. Har du några av symtomen och får du ofta ont i huvudet? Att ta reda på om din mamma har liknande symtom kan förhoppningsvis reda ut en del saker.

“Har du haft någon typ av cancer?”

Att du har vetskap om detta kanske känns som en självklarhet för dig, men så behöver det inte alltid vara. Det kan hända att hon långt tidigare i livet drabbades av en behandlingsbar variant eller innan du föddes. Det kan också vara bra att fråga om någon annan i familjen har haft cancer. Om du har information om detta kan det hjälpa dig att förebygga genom att erbjudas tidigare tester och på så sätt upptäcka eventuella sjukdomar i tid.

Källa: Elle

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!