Hälsa

6 anledningar till uppblåst mage – som inte har med mat att göra!

Uttrycket att låta maten tysta mun är inte bara ett sätt för föräldrar att få lite tystnad kring matbordet – det är något vi alla borde ta efter. Speciellt för våra magars skull! Att dra ner på till exempel mjölkprodukter och gluten hjälper för vissa, medan andra inte känner någon skillnad alls vilken mat de än äter. Här är 6 anledningar till att du får uppblåst mage som inte har med dina matval att göra – och hur du kan göra för att bli av med dem.

Foto: Unsplash

Amerikanska läkaren och magspecialisten Robynne Chutkan har skriviy boken The Bloat Cure där hon går igenom några av syndabockarna bakom de vanligaste matsmältningsproblemen.

Här är 6 av hennes bästa tips!

Köp boken här!

Källa: Wellandgood.com

1. Sms:a och äta

1. Sms:a och äta

Det här är till alla er (vi känner oss också träffade!) som gärna multitaskar med lunchgaffeln i ena handen och instagram på mobilen i den andra. Enligt Dr. Chutkan så sväljer du mycket mer luft när du gör andra saker samtidigt som du äter (än om du bara koncentrerar dig på maten). Det gäller även om du pratar mycket med din bordsgranne samtidigt som du skyfflar in tuggorna… Stora mängder luft i magsäcken kan ge upphov till obehagliga spänningsproblem, det vill säga uppblåsthet. Ät långsamt och fokusera på maten istället, när du är klar kan du plocka upp telefonen igen. Drick inte heller medan du äter, utan vänta med vattenglaset tills lunchen är uppäten.

Foto: Unsplash

Nästa bild
2. Depression

2. Depression

Det finns en koppling mellan depression och låga serotonin-nivåer i magen (vilket kan leda till förstoppning och uppblåst mage), men att känna sig uppblåst är även en bieffekt till många av medicinerna som används vid behandling av depression. Dr. Chutkan rekommenderar terapisessioner framför piller i den utsträckning det är möjligt, samt att lägga in dagliga träningspass. “Fysisk aktivitet är en väldigt effektiv humörshöjare, och det behöver inte vara högintensivt för att ge ett endorfin-påslag”, säger hon.

Foto: Unsplash

Nästa bild
3. Hoppa över måltider

3. Hoppa över måltider

Ännu en anledning att starta dagen med frukost! “Magen blir inaktiv om det går långa perioder utan att något passerar genom tarmarna, vilket gör att du lättare blir uppblåst när du väl äter”, säger Dr. Chutkan

Foto: Unsplash

Nästa bild
4. Hormoner

4. Hormoner

Det finns många faktorer bakom östrogen-dominans hos kvinnor, ett tillstånd som är kopplat till uppblåsthet. Men Dr. Chutkan menar att artificiella hormoner, som P-piller, är den främsta av dessa. Ett sätt att komma undan detta är att byta preventivmedel men Dr. Chutkan poängterar även hur viktigt det är att undvika xenoöstrogener, hormonstörande ämnen som bland annat finns i plaster, städprodukter och kött.

Foto: Unsplash

Nästa bild
5. Skrivbordsjobb

5. Skrivbordsjobb

Att sitta hela dagen är en riktig hälsobov, och en stor anledning till att många lider av uppblåsthet. Våra kroppar är inte menade för att sitta stilla så när du spenderar många timmar i sträck vid skrivbordet varje dag får din mag-tarmkanal inte tillräckligt med rörelse för att kunna arbeta optimalt. Om du inte har möjlighet att ha ett ståbord, försök att åtminstone ställa dig upp och sträcka på dig en gång i halvtimmen.

Foto: Unsplash

Nästa bild
6. Stress

6. Stress

Du vet redan att stress är dåligt för dig – och nu kan du lägga till uppblåst mage till listan! Dr. Chutkan ser på det ur ett evolutionärt perspektiv: “När en fiende jagar dig och du snabbt måste ta dig framåt så reagerar kroppen genom att flytta blodet från mag-tarmkanalen till de stora musklerna i benen och till hjärtat så att du kan fly.” Problemet i dagens samhälle är att vi blir attackerade av “fiender” var 20:e minut. De här konstanta stresspåslagen minskar inte bara tarmrörelserna utan kan även påverka pH-värdet i mag-tarmkanalen såväl som enzym- och syra-utsöndringen. Försök att regelbundet under dagen ta några minuter då du fokuserar på långa, djupa andetag. Det är svårt i början, men det blir lättare att stressa ner ju oftare du tränar på att koppla bort en stund. Några minuter åt gången räcker!

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!