Hälsa

7 saker som händer i din kropp när ditt förhållande tar slut

Det är inte bara dina känslor som får dig att må dåligt när ni har gjort slut – även din kropp påverkas negativt när kärleken tar slut.

bridget_jones_gora-slut-halsa-brustet-hjarta-kroppen-ont-i-huvudet-puff

Att göra slut med någon man tycker om eller att bli lämnad av den man älskar kan vara det värsta en person kan vara med om. Alla uppbrott, vare sig det handlar om ett 10-årigt äktenskap som går i kras eller en fyra veckors flört som rinner ut i sanden, är otroligt påfrestande. Både för dina känslor och för din hälsa.

Du känner dig kanske fruktansvärt uppgiven och ledsen, det enda du vill göra är att ligga under täcket, äta Ben & Jerry och titta på någon halvbra serie. Du ligger där i mörkret och känner att livet är slut enda tills någon vän säger åt dig att rycka upp dig och börja ta tag i ditt liv igen.

Det vi inte tänker på är att det inte bara är våra känslor som tynger ner oss utan att även vår kropp får ta mycket stryk när ett förhållande tar slut. Här listar vi sju saker som händer med din kropp när du går igenom en separation!

Din hjärna känner riktig smärta och cravings efter ditt ex

Din hjärna känner riktig smärta och cravings efter ditt ex

Nej, du inbillar dig faktiskt inte när du tycker det gör ont. Din hjärna kan faktiskt skicka ut smärtsignaler när du går igenom ett uppbrott. En studie visade  att när personer fick se bilder på sina ex ökade aktiviteten i den del av hjärnan som registrerar fysisk smärta.

Att du nästan får ett orimligt sug efter din före detta är också vetenskapligt bevisat. Forskare vid Columbia Universty har upptäckt att de områden i hjärnan som aktiveras när du får ett sug efter ditt ex är samma områden som aktiveras när en missbrukare får abstinens efter sin drog.

Foto: Pexels

Nästa bild
Kroppen hamnar i fly-eller-kriga-läge

Kroppen hamnar i fly-eller-kriga-läge

Ja, fly-eller-kriga-läget finns faktiskt, det biologiska fenomenet skickar ut massiva nivåer av adrenalin och kortisol för att du ska kunna hantera stress- och hotfulla situationer.

I den här situationen gör systemet mer skada än nytta, eftersom du inte behöver alla de hormoner som kroppen skickar ut. Istället för att hjälpa dig ur situationen får du ömma och svullna muskler (av kortisolet) och ökad hjärtfrekvens (av adrenalinet och kortisolet).

Foto: Unsplash

Nästa bild
Du får lättare finnar

Du får lättare finnar

En massa saker kan orsaka akne, men en studie visade att stress är en bakomliggande orsak till akne. Det visade sig att det var 23 procent större sannolikhet att få finnar om man var utsatt för stress, som till exempel under slutet av ett förhållande.

Foto: Pexels

Nästa bild
Du kan drabbas av ett brustet hjärta

Du kan drabbas av ett brustet hjärta

Så fort din relation tar slut så kommer du förmodligen känna att ditt hjärta har brustit. Det är faktiskt också en sjukdom. Brustet hjärta eller takotsubo är kopplat till akutsorg, trauma eller stress. Det som händer är att hjärtats ena kammare vidgas och pumpförmågan försämras. Det är sällsynt men fler än tidigare drabbas och det är vanligare att kvinnor drabbas.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Du kan tappa håret

Du kan tappa håret

Den här är inte den roligaste på listan men tyvärr så kan stress leda till att du tappar håret… Att göra slut med någon kan ju verkligen vara stressande och påfrestande.

Det är ju inte helt ovanligt att kändisar gör dramatiska förändringar när de avslutat en relation. Märker du att håret börjar gå av vet du att det är dags att ta det lugnt och kanske koppla av i frisörstolen.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Matsmältningen går långsammare

Matsmältningen går långsammare

Återigen är det dina hormoner som är boven i dramat. När kortisol skickas ut i kroppen slutar blodet gå i matsmältningens riktning, och kan skapa ett obehag. Därför blir matsmältningsprocessen långsammare.

Som tur är pågår inte det här alltför länge och snart kommer allt vara som vanligt. Enda skillnaden är att du är lite starkare!

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!