Hälsa

8 Hollywoodkändisar öppnar upp om hur det är att leva med endometrios

Många tänker nog att smärtor vid mens är normalt, men det är skillnad på mensvärk och mensvärk. I många fall kan det faktiskt vara endometrios. För att öka medvetenheten kring sjukdomen har flera kändisar öppnat upp och pratat om deras besvär.

Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen och däribland flera kända profiler. De har vid flera tillfällen pratat om hur det är att leva med sjukdomen och för att få fler att vilja prata om endometrios. Kolla in i bildspelet och ta del av deras starka berättelser.

Vad är endometrios?
Endometrios innebär det att det finns livmoderslemhinna på andra ställen i buken än i livmodern. Finns slemhinnan på andra ställen kan det bli inflammerat vilket leder till smärta och ibland bildas det även ärrvävnad. Har du endometrios gör det jätteont när du har mens, har ont när du får ägglossning och du har riklig mens, medan andra har nästan inga symptom alls. Här kan du läsa mer om sjukdomen>

Foto: REX

Dolly Parton - Sångerska

Dolly Parton - Sångerska

1982 fick Dolly Parton opera bort livmodern pågrund av hennes endometrios. Vilket ledde till att hon inte kunde få barn som gjorde att hon hamnade i en depression.

”Det var en hemsk tid för mig. Varje dag tänkte jag ’jag önskar att jag bara kunde ta livet av mig.”

Nästa bild
Whoopie Goldberg- Skådespelerska

Whoopie Goldberg- Skådespelerska

”Jag trodde att alla kände till endometrios och att alla visste vad det var. Jag trodde att alla visste att det var där, existerade och hände. Det gick upp för mig att det finns hundratals och tusentals tjejer där ute som inte vet.”

Nästa bild
Emma Bunton - Sångerska

Emma Bunton - Sångerska

”Jag kommer ihåg att doktorn som gav mig diagnosen sa ’50 procent av alla kvinnor med endometrios får barn’ då tänkte jag, bara 50 procent!? Jag blev livrädd”

Nästa bild
Jaime King - Skådespelare

Jaime King - Skådespelare

”Det är intressant för att ingen pratar om endometrios eller PCOS, men så många kvinnor lider av det. Jag måste tacka Lena Dunham som är en mästare för mig. Jag brukade känna att jag var den enda som hade det. Ingen visste hur lång tid det tog för mig att bli gravid, att jag under sju år fick gå igenom så många missfall, att jag provade så länge och att jag hade så ont.”

Nästa bild
Daisy Ridley - Skådespelerska

Daisy Ridley - Skådespelerska

”Jag provade allt: produkter, antibiotika, mer produkter, mer antibiotika och allt det gjorde var att min kropp blev helt förstörd. Tillslut fick jag reda på att jag har polycykliska äggstockar och att det var därför jag mådde så dåligt.”

Nästa bild
Susan Sarandon - Skådespelerska

Susan Sarandon - Skådespelerska

”Hjälp kvinnorna i ditt liv att ta bort de tabun och ensamheten som finns kring den här sjukdomen. Var förstående, visa empati och anklaga inte henne för att vara känslig, skör eller överdramatisk. Det här är en stor chans för er att visa att ni bryr er.”

Nästa bild
Lena Dunham - Skådespelerska

Lena Dunham - Skådespelerska

”Vänta ut det. Endometrios är inte livshotande. Det syns inte softa på utsidan. Symptomen ser bara ut som ett par mjukisbyxor och en Charlize Theron-i-monster-grimas. Jag vet att jag har tur på det stora hela, men jag vet också att jag är en av många kvinnor som greppar efter att få känna ett konstant välmående, kämpar för deras kroppars svek, och som oftast möts av skepsis från doktorer som är tränade till att se smärtsamma menstruationer som något kvinnor ska leva med.”

Nästa bild
Julianne Hough - Dansare

Julianne Hough - Dansare

”När jag var 15 år hade jag symptom för endometrios men jag hade aldrig hört talas om det, jag visste inte vad det var. Jag trodde att det var så ont man skulle ha när man har mens. I flera år trodde jag att det var normalt och jag pratade aldrig om det.

Det är så viktigt att vi pratar om det och ökar medvetenheten kring det. Jag vill inte hålla det här för mig själv längre, för jag vill att den kvinna som går runt och har ont får nytta av min historia.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!