Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

8 supersnabba och nyttiga lunchrecept (perfekt för matlådan!)

Har du semester på hemmaplan och vill inte lägga alltför mycket tid på lunchen, samtidigt som det ska vara gott och gärna lite hälsosamt? Eller kanske jobbar du även i sommar? Oavsett hur dina dagar ser ut så har vi listat 8 tips på enkla och smarriga recept på goda och näringsrika luncher som du snabbt rattar ihop inför morgondagen.

Söker du ny inspiration för dina matlådor har du hamnat helt rätt. Det är lätt att hamna i samma spår och göra samma gamla vanliga luncher. Nedan har vi spanat in 8 matlådor som både är nyttiga, sjukt goda och håller ned kostnaden. Inspirationen kommer från PT-Fia, Anja Forsnors, Träningsglädje-Saras, Foodjunkie-Editas och Fannie Redman.

Risotto med parmesan och basilika

Risotto med parmesan och basilika

Anja Forsnors snabba risotto på kamutvete är en riktig vinnare i lunchlådan.

 

(1 portion)

1 dl kokt kamutvete
grönsaker, t.ex. champinjoner, paprika och zucchini
1 msk oatly på mackan eller annan färskost
1 msk ajvar relish
1 tsk röd pesto på soltorkade tomater
salt, peppar
kokosolja att steka i

toppa med:
parmesan
färsk basilika

Skär grönsakerna och stek i kokosolja med medelhög värme. Tillsätt en skvätt vatten så att grönsakerna blir mjuka.

Häll ner kokt kamutvete (ris, råris, bovete eller quinoa går lika bra) tillsammans med ajvar och pesto och låt puttra några minuter.

Rör ner en klick färskost så risotton blir riktigt krämig och ta av den från plattan.

Servera med hyvlad parmesan och färsk basilika. Voila!

Nästa bild
Kyckling-pesto-sallad

Kyckling-pesto-sallad

Gör en rejäl laddning med kyckling-pesto-sallad och du har lunchmat flera dagar framöver.

 

Du behöver:

Kikärtspasta
Valfria grönsaker såsom tomater, paprika, gurka, rödlök och hackad chili
Spenat och Ruccola
Pinjenötter
Riven parmesan
Pesto
2 st kycklingfiler (eller grillad kyckling)

Om du är vegetarian så är det ju bara att skippa kycklingen då kikärtspastan innehåller bra med protein!

Nästa bild
Broccoli, pinjenötter och feta

Broccoli, pinjenötter och feta

Den här urgoda mixen med broccoli, pinjenötter, feta och russin passar perfekt som tillbehör till korv (med hög kötthalt), ugnsbakad lax, falafel eller något annat proteinrikt.

 

Du behöver:
broccoli
russin
pinjenötter
fetaost/ chevreostolivolja
citron
salt
peppar

Så lätt att bara slänga in i ugn och låta ingredienserna få mysa ihop sig.

Nästa bild
Pasta pomodore

Pasta pomodore

Pasta av valfri sort, massor av grönsaker, en god tomatsås, ost – och så kryddning på det. Det vattnas i munnen bara vi tänker på PT-Fias goda pasta!

Välj valfri pasta av hög kvalitet, glutenfri fungerar det med om så önskas. Koka enligt anvsningarna tillsammans med en grönsaksbuljong, en nypa örtsalt och en msk olivolja.

Hacka valfria grönsaker i större bitar. Prova exempelvis ruccola, purjolök, solrosskott, mixade körsbärstomater, blomkål, avokado, romansallad, granatäpple, sugar snaps, minimorötter eller färska örter som basilika eller timjan.

Skölj pastan och låt svalna något. Rör ner valfri tomatsås och en msk olivolja. Beräkna ca 1 ½ dl sås per dl pasta. Rör ner grönsakerna, en nypa örtsalt + svartpeppar och ett par nävar valfria frön eller hackade nötter. Pressa över citron och smula över fetaost precis innan servering.

Tips!
Servera pastan som den är eller pimpa med protein. Förslagsvis halloumi, grillad kyckling, lax i valfri form eller starkt kryddad korv med hög kötthalt.
Gör egen tomatsås genom att koka upp passerade tomater med pressad vitlök, rejält med färsk basilika, en nypa honung och svartpeppar.
Välj gärna ekologiska varor – främst på kött, frukt och eventuella mjölkprodukter.
Prova någon av de glutenfria pastasorterna som finns i matffären.
Garnera rätterna med olika frön, hackade nötter eller färska örter.
Servera gärna rätten med riven parmesan.
Fungerar utmärkt som vegetarisk!

Nästa bild
Mustig gratäng

Mustig gratäng

När hösten närmar sig sitter det sällan fel med en mustig gratäng. Följ PT-Fias råd och släng ihop det du har hemma. Detta är en ljuvlig kycklinggratäng som till och med är god flera dagar efter i matlådan.

Stek på ett paket kyckling med smör eller kokosolja. Häll ner kycklingen, purjolök, champinjoner och bacon i en ugnsform. Rör ihop creme fraîche franska örter, örtsalt, svartpeppar, soja, buljong och grädde. Häll över kycklingen och toppa med ost (valfritt).

Gratinera i ugnen tills det fått färg, ca 20-30 min. Servera med klyftpotatis, kokt broccoli eller valfria rotsaker.

Nästa bild
Caprese

Caprese

När du vill ha något lätt och fräscht är en klassisk caprese ett säkert kort.

Tomat, mozarella, basilika, pinjenötter, olivolja, salt och peppar. En klassisk caprese i all sin enkelhet.

Nästa bild
Grönkålspaj

Grönkålspaj

Räck upp handen om du också gillar paj! Till lunch, middag och efterrätt, tack. Den här grönkålsvarianten är lika delar energirik som god. Träningsglädje-Sara delar med sig av receptet.

Grönkål kan vara lite hårt och trådigt så oavsett vad du gör med grönkålen; se till att dra bort de mjuka “löven” från de tjocka stjälkarna. Det finns färdigskuren grönkål att köpa men här har man inte varit så noga med att ta bort stjälkarna så jag köper hellre vanlig färsk grönkål och “repar” den själv.

Att göra grönkålspaj är enkelt: använd ditt bästa recept på pajdeg och klä en form med den. Förväll den repade och grovhackade grönkålen i lättsaltat vatten och krama ur den ordentligt och lägg grönkålen på pajskalet. Gör en äggstanning och ha i lite cheddar och häll över grönkålen och grädda i ugn.

Nästa bild
Tonfiskröra

Tonfiskröra

En enkel tonfiskröra med ett gäng grönsaker och ett gott bröd (ha ett knäcke-paket nära till hands på jobbet) är allt som behövs för en snabb och god lunch.

 

100g lätt-creme fraiche (Kan bytas ut mot kvarg)
150g Tonfisk
1 charlottenlök

Kryddor: Paprikapulver, Cayennepeppar, Chili och salt.

Gör så här:
Blanda 1 burk tonfisk och 100 g creme fraiche.

Häll sedan i den hackade löken och kryddorna. Rör om ordentligt!
Servera med en sallad och kokta ägg!

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!