Hälsa

Alkohol gör dig deprimerad – här är anledningarna

Självmedicinering med alkohol blir vanligare – främst hos unga kvinnor. Alkoholrapporter visar att sex av tio av de tillfrågade unga kvinnorna dricker alkohol för att dämpa stress och ångest. Men alkohol, som många unga tror dämpar ångesten, förstärker istället den och kan göra dig deprimerad. 

Foto: Unsplash

Land.se lyfter i en artikel Anders Hammarberg, läkare och psykoterapeut på Beroendecentrum i Stockholm, som menar att många tror att man dricker alkohol för att bli mindre deprimerad. Han menar att många missuppfattar orsakssambandet.

– I själva verket är det tvärtom och det är alkoholen som orsakar den psykiska ohälsan. Alkohol är en stark aktiverare av kroppens stressystem. Den sätter i gång kortisolproduktionen, stör nattsömnen, höjer blodtrycket, med mera, säger Anders Hammarberg.

Dricker man dessutom alkohol regelbundet kan det leda till förändringar i hjärnans funktion. Personer som tar till alkohol för att dämpa stressnivån och ångesten blir istället mer stresskänslig, nedstämd och får sömnproblem. En studie gjord av The Independent visade att personer som avstod från alkohol under en månad sov bättre, fick mer energi och kunde koncentrera sig bättre. Här kan du läsa fler hälsofördelar som framgick i studien.

Källa: Land

Läs också: Här är 10 kändisar som valt bort alkoholen (det här händer när du gör det!)

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!