Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Allt du behöver veta om superdrycken matcha-te

Allt du behöver veta om superdrycken matcha-te
5 Se Bildspelet
https://metromode.se/files/2016/03/matcha-pigg-frsik.jpg

Kan göra dig frisk och pigg

Eftersom matcha är tillverkad av te med hög kvalitet och att det består av nermalda blad får du i dig mer näringsämnen än när du dricker vanligt te. Dessutom är matcha rik på antioxidanter som kallas polyfenoler, de sägs kunna skydda mot högt blodtryck, hjärtsjukdomar och cancer. Matcha innehåller även polyfenolen EGGG som kan öka ämnesomsättningen.

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2016/03/matcha-bra-for-koffein-.jpg

Ger en koffeinkick

Matcha innehåller ungefär tre gånger så mycket koffein som en vanlig kopp te. Tack vare det lugnande ämnet l-theanin så ger matcha en mer avslappande kick än en kopp kaffe.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2016/03/matcha-macroner-.jpg

Går att använda i mer än varmdryck

Matcha har blivit en populär ingrediens bland hälsokockar och Pinterest svämmar över av goda matcha-recept. Blanda i matchapulver i dina macroner eller gör en god glass. Du kan även blanda ner pulvret i en wok eller gryta.

Foto: REX

https://metromode.se/files/2016/03/matcha-socker.jpg

Det finns sötade varianter

Något du måste vara medveten om är att det finns vissa pulver som är sötade. Matcha har en viss spenatliknande och intensiv smak, umami. Vissa tillverkare använder sötningsmedel för att mildra den speciella smaken. Kolla noga att pulvret inte är sötat, då är det lika nyttigt som chokladpulver.

Foto: All over press

https://metromode.se/files/2016/03/matcha.jpg

Du borde inte dricka mer än en kopp om dagen

Grönt te kan innehålla bly, och speciellt de som kommer från Kina. När du dricker en vanlig kopp grönt te hamnar inte en sån stor del av metallen i vattnet, utan försvinner med tebladen. Eftersom matcha är malda teblad får kan du i dig det mesta av blyet. Därför bör du hålla dig till en kopp om dagen.

Foto: All over press

En av de stora hälsotrenderna i år är det gröna matchateet från Japan, men vad är egentligen matcha och varför ska man äta det?

Matcha är en hundraårig tetradition från Japan och det är kort och gott ett pulvriserat koncentrat av grönt te. Näringsprängda teblad mals ner till ett fint pulver, som blandas ut med vatten. Tillskillnad från andra teer där du bara dricker vattnet så får du här i dig hela tebladen. Eftersom det är ett pulver går det att blanda i det mesta, allt från latte till glass. I bildspelet har vi samlat allt du behöver veta om det gröna superteet.

Foto: All over press

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!