Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Allt du måste veta om knipövningar och redskapen som hjälper dig

Nedan lär du dig allt om knipövningar och varför effektiv bäckenbottenträning bidrar till ett bättre sexliv och ett ökat välmående även på andra sätt.

Foto: Unsplash

Hur mycket vet du om knipövningar och varför de är så viktiga att göra? Gör du dem några dagar i veckan så bygger du upp musklerna i din bäckenbotten – vilket i sin tur gör att njutningen under sex ökar.

De togs från början fram av den amerikanska gynekologen Arnold Kegel, som insåg att urininkontinens berodde på svaghet i perineal muskulatur, dvs bäckenbottenmuskulaturen. Därför föreställde han sig att om denna muskulatur stärktes, skulle urinkontinensen minskas. Detta inträffade med de flesta patienterna, och utöver minskad inkontinens rapporterade de ökad njutning under samlag.

Bäckenbotten bär upp din livmoder, rektum, blåsa och tunntarmen, den försvagas vid åldersrelaterade förändringar, födslar och viktuppgång och är därför viktig att upprätthålla. Blir den försvagad kan även sexlusten minska då den vaginala kanalen blir avslappnad och då blir det svårare att känna njutning.

Hur gör du för att träna din bäckenbotten?

Det finns som tur är flera saker att göra för att träna, allt från vanliga knipövningar till jadeägg. Lär dig att hitta rätt muskler genom att följa 1177:s punkter nedan.

1. Ligg på rygg och ha benen böjda och lätt isär. Du kan också ha benen upplagda i rät vinkel med till exempel några kuddar som stöd.

2. Slappna av i rygg, skinkor, ben och mage.

3. Lägg en hand på magen och kontrollera att magmusklerna inte spänns. Magen ska vara helt avslappnad när du kniper. Även skinkorna ska vara helt avslappnade under övningarna.

4. Knip sedan ihop muskeln runt ändtarmen.

5. Du som har en slida kniper sedan framåt, uppåt, runt slidan och urinrörsmynningen.

6. Du som har penis och pung kniper uppåt mot pungen och penisen. Det kan kännas som att spänningen ökar under pungen och fram emot urinröret, och du kan se att pungen och penisen rör sig en aning. Det kan också kännas som när du är kissnödig och behöver hålla emot. 

7. Fortsätt sedan att knipa uppåt, så att det känns som om något lyfts upp inuti underlivet. Håll kvar detta knip i några sekunder.

När du lärt dig att knipa är det lätt att ta med övningen i din vardag. På bussen, tunnelbanan eller på kontoret; Sitt bekvämt i stolen med knäna på 90 grader. Dra ihop perineum (anus och vagina samtidigt) och slappna av. Gör 10 repetitioner av denna övning tre gånger om dagen (morgon, eftermiddag och kväll).

Eller passa på att knipa när du står i kön i matbutiken. Det är bara en liten rörelse, så ingen kommer förstå vad du gör.

Nicole Daedone höll ett världskänt Ted-talk om kvinnliga orgasmer. Hon talar om hur vi tillsammans måste bryta tabun krig kvinnliga orgasmer och hur bra de är för vårt välmående samt hur de för oss närmare vår partner.

Källa: 1177

Appstyrd bäckenbottentränare - Elvie KÖP

Appstyrd bäckenbottentränare - Elvie

Oavsett om du vill lindra besvär efter graviditet och förlossning, eller om du bara är på jakt efter en mer hälsosam bäckenbotten, starkare muskler, ökad känslighet och ännu bättre orgasmer, kan Elvie erbjuda dig rolig och effektiv träning av dina mest intima områden.

Pris: 1 795 kronor.

KÖP

Nästa bild
Träningsset - Sinful KÖP

Träningsset - Sinful

I Sinful Kegel Exerciser boxen hittar du allt du behöver för att komma igång med träningen. Du får 3 knipkulor i olika storlekar och viktklasser, så att du gradvis kan intensifiera och anpassa din träning.

Pris: 399 kronor.

KÖP

Nästa bild
Dubbla knipkulor - Baseks KÖP

Dubbla knipkulor - Baseks

Knipkulorna från Baseks har en inre kula som roterar när du rör dig för effektiv träning. Det långa snöret försäkrar dig om att du snabbt och säkert kan ta ut kulorna när du är färdig med din träning.

Pris: 139 kronor.

KÖP

Nästa bild
Knipkula - Intimina KÖP

Knipkula - Intimina

Liksom de dubbla knipkulorna låter den här knipkulan dig träna upp och stärka muskulaturen kring bäckenbotten. Den här från Intimina, som har en rund form och en vikt på 38 gram, avger små vibrationer när du kniper på rätt sätt. Den passar kvinnor i alla åldrar som vill träna upp sin bäckenbotten.

Pris: 105 kronor.

KÖP

Nästa bild
Jadeägg - Sinful KÖP

Jadeägg - Sinful

Upplev sex på ett nytt och mer intensivt sätt. Träning med Jade Egg kommer att öka blodflödet till de vaginala musklerna och du kommer samtidigt uppleva ökad sexuell känslighet.

Pris: 949 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!