instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Därför är ångkokning det nyttigaste sättet att tillaga grönsaker

Av: Metro Mode

Ångkokning är det tillagningssätt som bäst bevarar och boostar grönsakernas näringsämnen, visar en forskningsstudie. 

Foto: Pexel

Brasilianska forskare gick igenom och jämförde 21 forskningsrapporter för att analysera hur grönsakers näringsvärden påverkas av olika tillagningssätt. De tittade på antioxidant-nivåer och ämnen som kan motverka cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet och neurodegenerativa sjukdomar

De flesta tillagningsmetoderna, som stekning, ugnsbakning och mikrovågsugn, visade sig bryta ner grönsakernas membran och även en del av antioxidant-innehållet. Och när du kokar dina grönsaker kan ännu mer av de cellskyddande antioxidanterna försvinna genom att de bryts ner i det varma vattnet. Då är ångkokning ett bättre val för dina broccolibuketter och gröna ärter. Enligt studien ökar polyfenolinnehållet med 52 procent i grönsaker som ångkokas tack vare den varsamma upphettningen och det faktum att grönsakerna inte sänks ner i vatten under tillagningen. Polyfenoler är en typ av antioxidanter som kan motverka cancer, hjärt-kärlsjukdomar och andra hälsoproblem.

Men om du ändå väljer att slänga grönsakerna i pannan, in i ugnen eller på grillen (för det är ju fortfarande både nyttigt och gott trots färre antioxidanter) så rekommenderar forskarna att undvika långa tillagningar i höga temperaturer, för då försvinner ännu fler antioxidanter. Behåll lite krispighet och investera i en enkel ångkokare i bambu är våra hetaste tips!

Källa: Menshealth.com

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår