Hälsa

Anledningen till att du alltid är trött trots tillräckligt med sömn

Känner du dig trött, utmattad och dränerad på energi trots tillräckligt med sömn i perioder? Eh ja… Det kan bero på en rad orsaker som inte har något att göra med hur många timmar du snittar per natt och här listar vi de sju vanligaste!

 always-tired

Foto: @vanessaevelynh / Unsplash 

1. Stress 

 

En varningsklocka på att du utsätter kroppen för alldeles för mycket stress kan vara att du trots 8 timmars sömn känner dig helt utmattad efter en dag på jobbet. Försök att förstå ditt mönster och hitta dina vardagliga stresstriggare för att sedan kunna jobba bort dem. I det här läget kan du behöva strukturera om dina dagar, införa daglig motion och förslagsvis testa yoga eller annan träningsform som får dig att andas och stressa ner.

2. Inte tillräckligt med motion

Vi tillbringar mycket tid på våra jobb och för många innebär det en hel del stillasittande vilket sliter på kroppen (och knoppen för den delen). Den dagliga vardagsmotionen är viktig och här kan det räcka med en kvarts promenad varje lunch. Tänk också på att ställa dig upp minst en gång i timmen på kontoret för att få ny energi.

3. Uttorkning

Eftersom vår hjärna består av 85% vatten, går det att visa hur viktigt det är att upprätthålla bra vätskenivå för optimal sömnkvalitet. Öka ditt dagliga intag för att hålla din energi uppe under dagen. Det är även bra att dricka vatten innan du går och lägger dig då uttorkning bland annat kan leda till mardrömmar och orolig sömn.

4. Dålig kost

Dålig kost kan verkligen påverka hur du känner dig i kroppen och under dagen. Att äta en hälsosam, balanserad kost kan göra en enorm skillnad för vår kropp och välbefinnande och ett flertal undersökningar visar att vårt kostintag har tydliga effekter på kvaliteten på vår sömn.

5. Depression 

Vanliga tecken på depression är trötthet, låg energi och en känsla av att ständigt känna sig dränerad. Sover du tillräckligt mycket, håller en bra kost och får din dagliga motion men känner dessa känslor under en längre tid så kan det var klokt att överväga att tala med någon.

6. Obalans i blodsockret 

Oregelbunden diet, för mycket socker, gluten eller fett kan leda till en obalans i blodsockret vilket kan resultera i trötthet och ett pendlande humör. Undvik blodsockerdippar genom att hålla en bra kost, ta med dig mellanmål och försöka undvika för mycket snabbmat och raffinerat socker.

7. Underliggande medicinska problem

Om du inte känner dig stressad, sover dina timmar, motionerar och håller en bra kost men ändå lider av trötthet kan det finnas en underliggande sjukdom som måste åtgärdas. Det behöver inte vara något allvarligt men kan vara bra att kolla upp hos läkare.

Källa: Lifehack 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!