Hälsa

Ännu en anledning till att varva ned – ny studie visar att stress kan vara smittsamt

Är du en person som stressar mycket? Tänker du att det bara är dig själv det drabbar? Det du kanske inte visste är att stress faktiskt kan vara smittsamt. Det visar en studie som publicerades 2018 – och undersökningen visar även att kvinnor har lättare att varva ned från stress än vad män har.

Foto: REX/Cornel Christian Petrus

Kanske har du också känt av att du påverkas att någon annan är stressad? Nu har det visat sig att det helt enkelt kan vara så att du smittas av stressen. Studien gjordes på flera möss som var uppdelade i par, och som efter att ha fått spendera en tid tillsammans separerades. Den ena halvan av gruppen utsattes sen för en låg nivå av stress innan de återförenades med sin partner. Det som då hände var att den stress som uppmättes i den stressade musens hjärna överfördes till den mus som inte utsatts för stress. Detta såg de genom att kolla på hjärnans hippocampus som är en del av det limbiska systemet, som också kallas känslohjärnan.

Trots att möss såklart skiljer sig från oss människor förklarar Jaideep Bains, en av forskarna, att vi är väldigt lika när det kommer till hur vi reagerar på stress.

– Omloppen av stress i möss och människor är väldigt lika. I synnerhet de celler vi undersökte i mössen har exakt samma roll i människor – de kontrollerar den hormonella responsen på stress, förklarar Bains för tidningen Forbes.

Stressen fördes över genom att mössen sände ut ett feromon som fungerade som ett slags alarm till den andra musen. Trots att det inte finns något likvärdigt feromon hos oss människor så har andra studier visat att vi människor istället har en undermedveten emotionell kommunkation som skulle kunna fungera likvärdigt.

En god nyhet till oss kvinnor är att bland mössen hade honorna lättare att varva ned och motverka de negativa effekterna av stress genom att socialisera sig med sin partner som var mindre stressad. Hanarna hade däremot svårare att varva ned och deras stress verkade istället hålla i sig. Så nästa gång du blir stressad – försök att hitta på något roligt med dina vänner istället för att sitta hemma och grubbla!

Källa: Well + Good

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!