Hälsa

Är en vit månad verkligen värt det?

Efter decembers alla fester är det många som väljer att avstå från alkohol i januari. Men är en vit månad verkligen värt det?

Foto: Unsplash

Finnarna var först med konceptet vit månad då de redan 1942 införde Raitis Tammikuu – nykter januari. I Storbritannien myntades begreppet “Dry January” 2014 och förra året uppgav hela sex och en halv miljon britter att de skulle avstå från alkohol i januari. Men frågan är, är en vit månad verkligen värt det?

Inte bra för alla

En vit månad anses allmänt sett vara hälsosamt, men faktum är att för personer som i vanliga fall dricker mycket kan ett plötsligt uppehåll vara skadligt. Ian Hamilton, som föreläser om mental hälsa och beroende vid Yorks universitet, menar att det är olämpligt för personer som är beroende av alkohol att abrupt sluta dricka – det kan resultera i biverkningar som huvudvärk och konvulsioner.

För personer som vanligtvis dricker måttligt innebär en vit månad däremot många fördelar. Enligt välgörenhetsorganisationen Alcohol Change UK uppger personer som provar en vit månad i januari följande:

  • 7 av 10 sover bättre
  • 86% uppger att de sparar pengar
  • Två tredjedelar upplever en allmän förbättring av hälsan
  • Många upplever en bättre koncentrationsförmåga

En studie utförd av forskare vid University College London 2018 där deltagarna fick prova en vit månad visade även att deltagarnas insulinresistens förbättrades efter 30 dagar:

“Vi såg anmärkningsvärda fördelar med en månads avhållsamhet, hos dessa i övrigt friska deltagare”, sa forskningsledaren Dr Guatam Metha om studien. “Särskilt förändringarna i insulinresistens var stora, omkring 25%.”

Källa: The Week

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!