Hälsa

Att sitta på jobbet är som att röka ett paket cigaretter om dagen

Spenderar du dina arbetstimmar sittandes framför en dataskärm varje vecka? Då borde du nog lyfta rumpan ögonblickligen och läsa det här! Det dagliga sittandet kan nämligen förkorta din livslängd med hela 22 minuter för varje timme du sitter ner och det kommer tyvärr mer än det...

Foto: Unsplash

Varje vecka består av 168 timmar, vilket betyder 119 vakna timmar om du sover sju timmar per natt. Att spendera tre av dessa med konditions- och styrketräning på gymmet är såklart jättebra men räcker inte!

En stillasittande vardag ökar risken för bland annat bukfetma, depression, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes – oavsett om vi tränar några gånger i veckan.

Folkhälsoministern Gabriel Wikström kallade sittandet för ”det nya röka”. Australiensiska forskare har samtidigt kommit fram till att vi för varje timme vi sitter stilla framför en dator eller skärm förkortar vi i snitt vår livslängd med 22 minuter. Något som kan liknas med att röka ett paket cigaretter om dagen.

“Det farliga är det kontinuerliga stillasittandet. Varje år beräknas över fem miljoner människor dö i förtid för att de inte rör sig tillräckligt. Vilket är lika många som dör av rökning!” säger läkaren Anders Hansen.

Men det finns faktiskt små medel att ta till för att förbättra dina chanser att leva 22 minuter längre.

“En kort bensträckare minst en gång i halvtimmen ger betydligt mindre midjemått, lägre blodsocker, bättre blodfetter och ett lägre inflammationspåslag än om du sitter stilla i flera timmar, visar en stor amerikansk studie. Att förbättra sin hälsa behöver inte vara svårt eller ta massor av tid. Det gäller att få in vanan och att bli medveten om hur viktig vardagsmotionen är.” säger professorn och överläkaren Mai-Lis Hellénius från Karolinska Institutet.

Nedan tipsar Mai-Lis Hellénius om enkla och effektiva vardagstips: 

1. Flytta mötet ut från konferensrummet.

1. Flytta mötet ut från konferensrummet.

Ta med dig kollegorna på en promenad medan ni pratar.

Foto: Pexels

Nästa bild
2. Välj trapporna

2. Välj trapporna

Genom att välja trapporna ökar du din energiförbrukning med uppemot 20 procent jämfört med om du tar hissen.

Foto: Pexels

Nästa bild
Upp och stå!

Upp och stå!

Sträck på benen minst en gång i halvtimmen. Sätt en äggklocka eller använd påminnelsefunktionen i telefonen.

Foto: Pexels

Nästa bild
Bekväma skor!

Bekväma skor!

När det är rea på bekväma skor, köp flera par som du placerar i bilen, på jobbet, och så vidare. Då är du alltid redo att ta en promenad när tillfälle ges.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!