instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
halsa

Bältros – Fyra vanliga missuppfattningar

Av: Metro Mode

Bältros är en smärtsam virussjukdom som kan leda till allvarliga komplikationer som långvarig smärta, dödlig hjärninflammation och förhöjd risk för stroke. Trots att 1 av 4 svenskar drabbas är många okunniga om sjukdomen och hur man skyddar sig. Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och vaccinationsexpert på Doktor24, möter många människor som har frågor om bältros. Nedan listar han några vanliga missuppfattningar.

Foto: Shutterstock

1. Jag har aldrig haft vattkoppor så jag kan inte få bältros! 

Svar: 99 procent av alla över 50 år har antikroppar mot vattkoppar och kan sålunda drabbas. 

2. Man kan bara få bältros en gång i livet! 

Svar: Man kan tyvärr få sjukdomen flera gånger.

3. Bältros drabbar bara gamla och sjuka! 

Svar: Det är falskt, vem som helst kan drabbas även om de flesta är över 50 år. Risken ökar om man har nedsatt immunförsvar, vilket alla kan få i perioder av annan sjukdom eller stress.

4. Bältros är smärtsamt men inte farligt! 

Svar: Det stämmer tyvärr inte, bältros kan leda till allvarliga och långvariga hälsoproblem. Den vanligaste komplikationen, som drabbar ca 20%, är svår smärta i månader eller till och med år. Andra komplikationer är lunginflammation, hjärnhinneinflammation och förhöjd risk för stroke. Bältros i ansiktet kan leda till blindhet. Dessutom dör ca 10 personer varje år av hjärninflammation som är en komplikation av bältros.

Det enda sättet att skydda sig mot bältros är att vaccinera sig. Sverige tillhör också ett av få länder som har tillgång till den bästa sortens vaccin som har visat sig ge ett mycket gott och långvarigt skydd. “Jag uppmanar alla över 50 år att unna sig ett skydd mot bältros, speciellt eftersom vi i Sverige har tur och har tillgång till ett effektivt och säkert vaccin som gör att du slipper att insjukna i bältros”, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och vaccinationsexpert på Doktor24.

Fakta Bältros:

Bältros, (herpes zoster) är en infektionssjukdom som kan drabba de som tidigare haft vattkoppor och yttrar sig i form av smärtsamma hudutslag. Vanligast är utslag på bröstkorgen, buken eller i ansiktet. Risken för bältros ökar i takt med den naturliga försämringen av immunsystemet som följer med stigande ålder: två tredjedelar av alla som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros. Typiska symptom, 1-5 dagar innan utslaget, kan vara smärta, klåda, stickningar eller domningar. Utslagen formar ofta ett bälte på antingen vänster eller höger kroppshalva och orsakar en smärta som beskrivs som värkande, brännande, huggande eller stötliknande. Vanligast är att utslagen sitter på bröstkorgen, buken eller i ansiktet. Även huvudvärk, feber och allmän sjukdomskänsla kan vara symptom. Därefter bildas blåsorna, för att inom 7 till 10 dagar bli till sårskorpor. Huden återhämtar sig normalt inom 2 till 4 veckor.

Det finns inget botemedel mot bältros men det finns antiviral behandling som förebygger komplikationer och påskyndar återhämtningen. För att dessa läkemedel ska ge bästa effekt krävs det att den behandlingen påbörjas redan inom 72 timmar efter att de första blåsorna på huden debuterat.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår