Hälsa

Så blir du kvitt bananflugorna!

Hur irriterande är det inte när man kommer in i köket och möts av en svärm med bananflugor? Helt plötsligt har de invaderat ditt kök. Men lugn, vi har svaret på hur du blir kvitt dem! 

Vinegar in white bowl and bananas
Foto: Unsplash

En enda bananfluga kan på loppet inom 10 dagar lägga hela 500 ägg, om miljön är optimal. Från ett ägg till bananfluga behövs bara 12 dagar. Redan efter ett dygn är den nya flugan redo att para sig och lägga nya ägg. Det går väldigt fort om man inte stoppar det i tid. Nedan finner du 5 tips för hur du blir av med dem.

Källa: Sköna Hem, Livsmedelsverket

Städa köket ofta

Städa köket ofta

Flugorna drar sig till mat som står framme. Se till att slänga all gammal frukt och eventuella rester som du lämnat kvar. Se även till att torka av köksbordet och köksbänken. Ett städat hem trivs inte bananflugorna i.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Gå ut med soporna oftare

Gå ut med soporna oftare

Var noga med att gå ut med soporna ofta om du vet att du slängt matrester. Det är dit flugorna hittar som lättast. Om du har en kompost för matrester i köket är det en bra idé att skippa detta under värsta bananfluge-säsong (sommaren). Om du inte vill skippa det är det en bra idé att gå ut direkt med matrester och dålig frukt.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Förvara frukt i kylen

Förvara frukt i kylen

Förvara all frukt och alla grönsaker i kylskåpet. De flesta grönsaker och en del frukter mår som bäst i kylskåpet, speciellt om du ska förvara dem en längre tid. Lägg dem gärna i grönsakslådan om det finns en sådan i ditt kylskåp.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Spola avloppet med varmt vatten

Spola avloppet med varmt vatten

Många undrar hur och var bananflugorna kommer ifrån. De lägger nämligen sina ägg i mynning till ditt avlopp. När du är klar i köket, avsluta med att hälla kokande vatten i ditt avlopp för att flugäggen ska koagulera. Det gör att de inte kommer utvecklas till nya flugor.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Gillra bananfluge-fällor

Gillra bananfluge-fällor

När köket är rent är det dags att gillra fällor.

Häll ättika i ett glas och toppa försiktigt med en liten droppe diskmedel. Ett annat recept är valfri vinäger, en matsked flytande honung och en liten droppe diskmedel.

Om du har rött eller vitt vin hemma kan du använda det istället för ättika/vinäger. Bananflugor älskar vin! Toppa även vinet med en droppe diskmedel.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!