Hälsa

3 steg som gör att du slipper hata ditt liv när du försöker bli kvitt sockersuget

Känner du att ditt intag av sötsaker påverkar ditt mående negativt? Samtidigt som din kropp skriker att du bara MÅSTE ha en bulle precis just nu? Kanske känner du att det är dags att dra ner på just socker men inte riktigt vet hur du ska göra för att orka med. Det är ju trots allt rätt tufft att vänja sig av med ett sockerberoende. Här listar vi stegen du kan följa för att bli sockerfri utan att hata ditt liv under tiden. 

Foto: Unsplash

Nu när vi är vuxna kan det vara rätt svårt att hålla sig ifrån sockret. Vi handlar själva, vi tjänar våra egna pengar och vi kan inte längre göra en överenskommelse med föräldrarna om att få pengar mot några månader av godisförbud. Eftersom socker försämrar hur vi mår både fysiskt och psykiskt kan vi kan vinna många hälsofördelar genom att sluta äta det. Det kan bland annat bidra till både bättre sömn och mer energi. Känner du att det är dags att sluta men inte vet riktigt hur? Då kan du behöva en strategi för att hålla dig ifrån sötsakerna. Nu kan du ta hjälp av vår lista där vi går igenom tre steg som krävs för att sluta med sockret.

1. Planera för att lyckas

Se till att göra en ordentlig rensning av skafferiet, frysen och köksskåp. Se till att kasta (eller ännu bättre ge bort) allt du kan tänkas att vilja äta när du kämpar emot sötsuget. Glöm inte att även göra dig av med förpackningar med halvfabrikat och annat som kan vara proppfullt med socker. Sen är det dags att planera dina måltider. Ta då hjälp och inspiration från olika hemsidor och bloggar, de har egentligen redan gjort jobbet åt dig. Själv behöver du bara välja ut några recept du gillar. Skriv sedan en detaljerad inköpslista för hela veckans rätter. Tänk på att du ska ha matlådor, så riskerar du inte att behöva gå och handla något onyttigt i alla hast. När du sedan går och handlar är det viktigt att du är hård mot dig själv, gör inga impulsköp. Då riskerar du bara att köpa hem något sött. Tänk på att aldrig gå och handla hungrig – då slinker det alltid ned något onyttigt i korgen.

2. Fortsätt

De första dagarna kan vara riktigt jobbiga och att inte har matat kroppens sockerbegär kan märkas både fysiskt och psykiskt. Kanske känns något extra jobbigt, du har ont i huvudet och känner att en chokladbit är vad som skulle göra allting bättre, försök då stå emot! Kom ihåg att det som känns jobbigt blir lite extra plågsamt för att kroppen är under avvänjning. Precis som att du kan känna det som att något motarberar dig när du är riktigt hungrig eller väldigt trött. Kämpa på – du kommer att klara det! En sak du kan testa när det känns tungt är att dricka mer vatten under dagen, det hjälper nämligen till att balansera kroppens blodsocker.

3. Kom ihåg målet

När du har klarat dig förbi de första tunga dagarna är det väldigt viktigt att inte glömma bort ditt mål. Det är lätt att du efter några tuffa dagar vill klappa dig själv på axeln och belöna sig med något gott. I många fall innebär detta något sött – för det är så vi har lärt oss att vi ska belöna oss själva. Kanske fick du också en glass när du var liten och hade varit riktigt duktig? Nu menar vi inte att ditt sockersug är något du ska klandra dina föräldrar för, men det är ju så vårt sätt att belöna varandra fungerar. Istället för att ge dig själv någonting sött (för belöna dig själv ska du absolut göra) – se istället till att belöna dig antingen med någonting nyttigt eller kanske istället med en riktigt rolig aktivitet? Huvudsaken är att du påminner dig själv om hur duktig du har varit men samtidigt fortsätter i samma riktning, så kan du vara säker på att du når ditt mål. Så peppa dig själv med hur duktig du har varit och kör hårt!

Källa: Byrdie

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!