Hälsa

10 saker alla som funderar på att bli veganer borde veta!

Att börja äta mer veganskt är riktigt inne just nu och allt fler väljer växtbaserat framför de traditionella maträtterna. Men vad händer egentligen i kroppen och sinnet när vi blir veganer? Kolla in vår lista innan du hoppar på mattrenden.

Foto: Unsplash

1. Du kan gå ner eller upp i vikt

Det kan hända att du går ner i vikt då mycket av proteinkällorna som du äter som vegan innehåller mindre kalorier. Det finns också mindre valmöjligheter om du ska äta vegansk mat och på så sätt blir det också svårare för dig att småäta eller ta en kaka i förbifarten.

Men äter du istället vegansk skräpmat eller alldeles för mycket kalorier kan du istället öka i vikt. Allt beror på din kropp, vad och hur mycket du äter!

2. Du kan utveckla cravings

Eftersom du förändrar din kost kan det också vara så att dina tidigare cravings försvinner och att nya “must-haves” dyker upp.

3. Gaser och uppblåst mage

Under de första dagarna som vegan kan du känna dig upplåst och gasig i magen. Detta beror på att din kropp reagerar på det ökade fiberintaget i den veganska kosten.

4. Matlagningen kommer förändras

Ja, det kanske inte är någon suprise! Men för många är det här den svåraste delen på vägen till att bli vegan. Många maträtter som du har lagat tidigare kanske inte längre går att göra. Men när du väl har lagat några veganska recept kommer du lära dig.

5. Vänner och familj kan inspireras

När du är vegan kanske din familj och dina vänner blir mer öppna för att prova vegansk mat. Det blir ju faktiskt enklare att laga samma maträtt till alla runt middagsbordet. Kanske lyckas du då också inspirera andra!

6. Du kan bli piggare

Många känner sig piggare av att äta vegansk kost men det kan också bero på att du äter nyttigare och undviker sötsaker och därav inte får för lågt blodsocker.

7. Din hy kan må bättre

Personer som äter växtbaserat menar att deras hy har blivit bättre och inte längre drabbas av hudproblem på samma sätt som tidigare. Har  du provat allt annat för att förbättra din hy? Då kanske vegansk kost är lösningen för dig.

8. Hungerkänslan kan vara närvarande

När du ändrar din kost till att äta växtbaserat kommer din kropp att reagera. Många veganer känner sig hungrigare än vanligt i början trots att man har planerat matlådor och ätit bra.

9. Du kan behöva äta extra vitaminer

Det finns mycket vitaminer i vegansk mat, men vitamin B12 kan vara extra svår att få i sig. Prata med en läkare för att se om du har vitaminbrist och behöver något form av tillskott.

10. Det finns inga måsten!

Äter du veganskt av hälsoskäl och mår bättre, varför inte fortsätta? Är du ny i den veganska matvärlden kan du bara prova på – allt är upp till dig!

Källa: Hellogiggles

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!