Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Gurkmeja! 3 recept från populära Food Pharmacy

Att gurkmeja pepprar kroppen full av antioxidanter är vida känt i hälsokretsar, men det finns många fler sätt att äta den knallgula superkryddan än att hälla den i grytor eller i din guldmjölk. Här är tre recept från nya Food Pharmacy – kokboken som passar utmärkt att börja dagen med (eller när helst du behöver något gott och näringsrikt). 

Foto: Ulrika Ekblom

Lina Nertby Aurell och Mia Clase driver den populära hälsobloggen Food Pharmacy som under åren blivit kokböcker med samma namn. Kokboken är fylld av näringsrika recept för alla som vill äta mat som gör tarmfloran gott och håller inflammationen (och många sjukdomar) borta.

Nedan hittar du tre recept med den antiinflammatoriska gurkmejan: havregrynsgröt med chiafrön, saftiga muffins och en krämig röra. Enkelt, gott och en riktig hälsoboost för kroppen!

Food Pharmacy – kokboken (Bonnier Fakta, 2017)

Mer recept med gurkmeja: Yogisarnas favoriträtt kitchari kommer att rädda dina matlådor i höst

Food Pharmacys guldgröt KÖP

Food Pharmacys guldgröt

2 portioner

Ingredienser
2 dl havregryn
2 msk chiafrön
2 färska dadlar (urkärnade) 1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 krm malen kardemumma
2 krm malen ingefära
1⁄2 dl riven kokos
1 krm salt
4 dl valfri växtbaserad mjölk

Gör så här
1. Skär dadlarna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser väl och fördela i två små skålar. Låt stå i kylskåp över natten.

2. Ta ut från kylskåpet, rör runt och tillsätt eventuellt lite mer växtmjölk för en lösare konsistens. Strö gärna över någon valfri topping.

Tips #1: Gör en lite större sats av kryddblandningen så slipper du göra den varje gång. Passar utmärkt i till exempel gröt eller smoothies.

Tips #2: Boosta gärna gröten med blåbär, granola, äpple, nötter eller vad du nu gillar.

KÖP

Foto: Ulrika Ekblom

Nästa bild
Guldmuffins KÖP

Guldmuffins

12 muffins

Torra ingredienser
2 dl pekannötter (gärna blötlagda)
2 1⁄2 dl havregryn
1 1⁄2 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk malen gurkmeja
1 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk salt

Blöta ingredienser
2 små gröna bananer
1 litet äpple
1 1⁄2 dl valfri växtbaserad mjölk
(eller vatten)
3⁄4 dl kallpressad kokosolja
3 ägg

Gör så här
1. Värm ugnen till 100 grader. Finhacka pekannötterna. Blanda med resten av de torra ingredienserna. Skala bananerna och riv äpplet. Mixa banan,
rivet äpple, växtmjölk och kokosolja till en slät kräm. Vänd ner i den torra blandningen och rör om. Vispa upp äggen och blanda ner i smeten.

2. Fördela smeten i tolv muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme. Känn med en provsticka när muffinsen är klara.

Tips #1: Toppa gärna med lingon, tryck ner dem lätt så att de fastnar. Eller raw kakaonibs, samma teknik.

Tips #2: Om du inte vill använda använda ägg så kan du prova att göra chiaägg i stället. Receptet på ett chiaägg: Blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten, rör om och låt stå i 10 minuter. Färdigt!

KÖP

Foto: Ulrika Ekblom

Nästa bild
Antiinflammatorisk gurkmejaröra KÖP

Antiinflammatorisk gurkmejaröra

1 skål (cirka 4 portioner)

Ingredienser
2 msk malen gurkmeja
4 msk kallpressad kokosolja 1 dl pumpakärnor
2 vitlöksklyftor
1 tsk kumminfrön
1–2 msk tamarisoja
4 körsbärstomater
saften från 1 citron
1⁄2 kruka kruspersilja eventuellt lite vatten
1–2 färska dadlar (frivilligt men gott)
nymalen svartpeppar

Gör så här
Kör allt i mixern tills det blir krämigt. Tillsätt eventuellt lite vatten om röran känns för tjock. Servera med råa grönsaker eller vid sidan om vilken måltid som helst.

KÖP

Foto: Ulrika Ekblom

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!