Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Så mycket gurkmeja ska du äta eller dricka varje dag för att få en positiv hälsoeffekt

Gurkmeja har länge hyllats för sina antiinflammatoriska egenskaper och är numera en populär hälsokrydda i allt från smoothies, grytor, teer och raw food. Men håller verkligen en kopp golden milk om dagen inflammationen borta? Här reder vi ut hur mycket gurkmeja du faktiskt behöver för att få de positiva hälsoeffekterna!

Foto: Unsplash

Gurkmejans främsta aktiva ingrediens heter curcumin, men den gyllengulla kryddan innehåller totalt cirka 20 olika substanser som tillsammans hjälper till att hämma inflammationer i kroppen. Curcumin finns i kapselform, men det är alltså bättre att satsa på färsk eller mald gurkmeja för att få fördelarna från alla curcumenoider (som är samlingsnamnet för de inflammationshämmande substanserna). Inflammationer i kroppen är en följd av att immunförsvaret reagerar på en skada eller ett angrepp och är i sin tur grunden till många hälsoproblem som allergier, magproblem och kroniska sjukdomar.

Så hur mycket gurkmeja ska du då äta för att få en hälsoboost? Enligt amerikanske läkaren Robin Berzin behöver du 500-1000 milligram curcumenoider om dagen för att få de inflammationshämmande effekterna. Curcumenoiderna utgör bara en del av gurkmejan, tumregeln är att det går cirka 200 milligram curcumenoider på en tesked färsk eller mald gurkmeja (beroende på källa och ursprung). Enligt rekommendationen är det alltså cirka 3-5 teskedar om dagen som gäller. Testa dig fram till en mängd som passar dig och din kropp, gurkmeja kan ha en laxerande effekt för vissa.

Om du äter gurkmejan i pulverform är det dessutom bra att tillföra lite chilipeppar eller svartpeppar (upp till en 1/4 tesked) för att öka upptaget då kroppen har svårt att ta upp gurkmejan i tillräcklig grad på egen hand.

Källa: Foodpharmacy.se & Wellandgood.com

Här nedanför hittar du tre produkttips med gurkmeja!

Gurkmeja i kaplsar  - WellAware KÖP

Gurkmeja i kaplsar - WellAware

Kapslar med gurkmeja och ingefära. Kapslarna är vegetabiliska och består av cellulosa

Pris: 129 kronor.

 

 

KÖP

Nästa bild
Gurkmeja - Superfruit KÖP

Gurkmeja - Superfruit

Gurkmejapulver som kan användas som krydda eller ingrediens i smoothie. Superfruits gurkmeja innehåller 3% kurkumin.

Pris: 85 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
Te med gurkmeja - Pukka KÖP

Te med gurkmeja - Pukka

Ett gurkmeja-te ger inte så stora mängder av de nyttiga ämnena, men det smakar gott och ger en rofylld känsla i kroppen.

Pris: 36 kronor.

 

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!