Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

METRO MODE + QNT

Dags att springa 10 km? Så förbereder du dig inför milen

10 kilometer i löpspåret kan kännas som en mardröm, men det kan också vara hur härligt och kul som helst. Oavsett om du tränar inför ett lopp eller om du vill förbättra ditt personbästa får du här fyra tips som gör dig redo inför milen – och glöm inte att det ska vara kul att springa. 

Foto: Pexels.

1. Investera i rätt skor. Det blir mycket roligare att springa med rätt skor som är anpassade efter din träningsnivå. Det minskar också risken för belastningsskador, vilket är särskilt viktigt om du är otränad. Behöver du nya skor är det bra att ta hjälp av personalen i butiken. De kan ofta ge tips, mäta ditt löpsteg och ge förslag på skor som skulle passa dig.

2. Variera din träning. Brukar du springa samma distans i ungefär samma tempo varje löprunda? Då ska du tänka om. För att få upp hastigheten är intervaller perfekt och ger snabbt resultat. Med backträning stärker du lårmusklerna vilket gör det lättare att ta sig an utmanande backar och du springer även bättre på de flacka sträckorna. Slutsatsen; växla mellan joggingpass, intervaller, backträning och långdistans för roligare och bättre träning.

3. Gör träningspassen roligare. Gå ihop med en kompis eller gå med i en löpargrupp. Det blir inte bara trevligare utan också lättare att komma iväg när du planerat in ett pass med någon. Ska du springa ett lopp kan det också vara en bra förberedelse att springa med andra. Gillar du inte att springa med andra? Sätt på dig hörlurarna och en grym spellista som får dig att tagga till ordentligt. Ett extra plus är att du slipper höra din egen andning vilket troligtvis gör att du känner dig mindre trött.

4. Behåll energin uppe med rätt kost. Genom att äta rätt före, under och efter träning får du bättre förutsättningar att maxa dina träningsresultat. För att orka träna bör du fylla på med bränsle två timmar innan träningspasset. Under kortare träningspass behöver du inte fylla på med något. Men under längre träningspass är det bra att dricka vatten. Ska du träna i över två timmar bör du fylla på med energi och vatten under passet. När du är färdig med träningspasset är det viktigt att så snabbt som möjligt äta ett större mål, då underlättar du för kroppen att bygga upp en starkare kropp. Här är det viktigt att få i sig kolhydrater, proteiner, fetter och grönsaker.

Lycka till i löpspåret!

Energel

Energel

Energel kan användas före träning om du vill förbereda kroppen för ett långt och intensivt träningspass eller under träning när du känner dig trött och behöver en extra boost för att fortsätta. Den innehåller koffein och guarana för att ge dig all den energi du behöver under ett tufft träningspass. Finns i smakerna citron och skogsfrukt.

Köp här!

Nästa bild
Enerjack

Enerjack

Enerjack är en energibar med enkla och komplexa kolhydrater som ger omedelbar och långvarig energi. De är lätta att bära med sig och ger dig ett energirikt mellanmål efter träning eller när helst du behöver. Enerjack kan också användas i kombination med proteindryck för att komplettera till underhåll och tillväxt av muskelmassa. Du hittar Enerjack i två goda smaker: Café Latte och dubbel choklad.

Köp här!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!