Därför är skalet den nyttigaste delen på bananen

Publicerad den 4 februari 2020 av Metro Mode

banan-bananskal-skalet-ata-nyttigt-PUFF
Skalet är tydligen den bästa delen på bananen, så släng det inte i komposten utan i din smoothie.
Bananen har år efter år toppat listan över de mest populära frukterna i Sverige. Vi svenskar älskar uppenbarligen banan och de flesta har väl ätit minst en banan i sitt liv. Nu verkar det som att vi har ätit frukten helt fel, vi har slängt bort den bästa delen. Skalet.

Bananskalet är nämligen ätbart och dessutom väldigt bra för oss. Enligt Business insider innehåller skalet flera bra ämnen som bland annat vitamin B6, magnesium, kalium och fibrer. Det låter ju hur bra som helst. Problemet är bara att skalet är rätt svårtuggat och dessutom är det inte särskilt gott. För att få i dig skalet och dess näringsfyllda innehåll på bästa sätt kan du antingen blanda ner det i din smoothie, steka det eller koka det i minst tio minuter. Värmen bryter ner skalets fibrer och gör det lättare att tugga och bryta ner.
Foto: REX

Mer från Metro Mode

  1. Så skyddar du dig mot smalhetsen i sociala medier

  2. Därför är en viss mängd stress bra för dig

  3. Albinism – mer än bara en genetisk diagnos

  4. Sista månaden med gratis HPV-vaccin för unga kvinnor

  5. Så kopplar du av på riktigt i sommar – psykologens bästa semestertips

  6. Då åldras vi snabbare – studie pekar ut två perioder

  7. Många frågetecken kring läkemedel mot fetma