Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Därför har du åldersnoja och så blir du av med den

Alla drabbas någon gång i livet av åldersnoja. För en del kan den skapa rejäl ångest och påverka livet i stort. Det finns ett knep för att lätta på paniken och som med tiden faktiskt kan bidra till att den försvinner helt. 

Åldersnoja

Att få panik över att man börjar bli gammal har sällan med åldern i sig att göra. Åldern  sig är bara en siffra men den stora orsaken är många gånger stressen i omgivningen. Ofta är det andras framsteg eller livssituationer som kan orsaka att man stressar sig själv.

1. Ta fram ett anteckningsblock och en penna och börja att rita upp en lista med dina drömmar, dina mål och vad du faktiskt har åstadkommit. Här måste du våga slå dig själv på bröstet och tillåta dig själv att skryta högt för dig själv.

2. Konstatera problemet till din oro. Alla hamnar vi i svackor under livet som drar ner glädje, energi och kan få oss att känna att allt är hopplöst. Ofta är grunden till en åldersnoja också ett resultat av specifika händelser. En skilsmässa, en bortgång,  eller en uppsägning kan vara exempel på negativa triggers som kan bidra till en åldersnoja.

3. Pussla ihop din karta från steg ett. Se över din karta från steg 1, ser du någon röd tråd? Vad är viktigt för dig i livet? Vad gör dig extra lycklig? Försök pussla ihop det som är viktigt med dig med det du åstadkommit fram till idag. Ofta gör vi omedvetna val i riktningen mot det som vi älskar mest. Här kanske du kan hitta en lucka till hur du ska gå till väga för att kanske sadla om helt inom ditt yrke eller privatliv.

4. Var ärlig mot dig själv, ta dina drömmar på fullaste allvar men var också realistisk. Din åldersnoja har med största säkerhet inte med åldern i sig och göra, snarare händelser i ditt liv som kan stressa upp dig och oroa dig i onödan.

5. Kom ihåg att människor till naturen är nyfikna och det är naturligt att vilja prova sig fram innan man vet vad som är rätt. Dessutom är det många gånger så att det som känns rätt för stunden också kan ändras i takt med at du själv utvecklas och växer av dina erfarenheter. Att vilja ändra riktning i livet är helt naturligt och kan också vara hälsosamt även om de tidigare valen känts helt korrekta.

6. Ta en funderare med jämna mellanrum när ålderspaniken slår in. Stanna upp och tänk efter vad som utlöste din ångest, och ta tag i just den händelsen istället för att låta tankarna eskalera.

7. Sist men inte minst, kom ihåg att Jay-Z var 28 år gammal när han började rappa på riktigt och idag har han ett hip-hop-imperium. Man måste inte veta vad man vill göra av livet vid 25, det är okej att testa sig fram.

Foto: Rex

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!