Hälsa

Detta händer med kroppen när du slutar äta p-piller

P-piller är ett populärt och utbrett preventivmedel och vissa upplever inga biverkningar samtidigt som andra drabbas av en mängd obehagliga symtom. Samma sak gäller ifall du väljer att sluta.

Foto: Pexels/Unsplash

Det finns många olika anledningar till att man väljer att sluta äta p-piller. Oavsett varför du slutar kan det vara bra att känna till att du även kan få vissa symtom av att sluta med p-piller. Då pillren hindrar ägglossning innebär avslutet att kroppen sätter igång den egna menscykeln igen, med ägglossning och mens. Processen går ganska snabbt och 99 procent har antingen blivit gravida eller fått regelbundna ägglossningar och menstruationer efter tre månader. Hormonerna är ute ur kroppen efter några få dygn men för de flesta tar de ca en månad att få tillbaka ägglossning och menstruation.

Källa: KK

Vanliga biverkningar

Vanliga biverkningar

Vanliga biverkningar vid användning av p-piller är nedstämdhet och humörsvängningar. Även sexlusten kan påverkas, antingen att den ökar eller minskar. Att sluta med p-piller kan därför ha motsatt effekt. Har du upplevt att du blivit mer hormonell och känslig av dina p-piller kan även det ändras när du slutar. Vissa har motsatt problem, om p-piller dämpar dina humörsvängningar kommer den effekten att försvinna när du slutar äta p-piller.

Många kvinnor upplever även att de får ökade flytningar när de äter p-piller, något som kan minska tydligt när du slutar.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Påverkar inte fruktbarheten på sikt

Påverkar inte fruktbarheten på sikt

Forskning har visat att fruktbarheten inte ska påverkas av användare av p-piller. Oavsett hur länge du har använt p-piller ska det inte göra någon skillnad i fruktbarhet, det har man sett efter att ha jämfört kvinnor som ätit p-piller med kvinnor som inte ätit p-piller.

Foto: Pexels

Nästa bild
Ändrar hormonbalans och menstruation

Ändrar hormonbalans och menstruation

När man äter p-piller ändras hormonbalansen i kroppen, och när man slutar kommer den påverkan att försvinna gradvis. När kroppens naturliga hormonbalans återupprättas kan vissa uppleva liknande symtom som när man började. Det kan vara humörsvängningar, svullnad i kroppen och ömma bröst. Även mensen förändras. När man slutar med p-piller får man tillbaka sin vanliga menstruation, och det kan ta lite tid. Några upplever att det tar flera månader, men det finns alltid en risk (eller chans) att du kan bli gravid, då ägglossningen alltid kommer först.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!