Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Ditt bakplåtspapper kan vara skadligt för både hälsan och naturen

Vissa typer av bakplåtspapper innehåller ämnen som kan vara skadliga för både hälsan och naturen. Det är en viss typ av bakplåtspapper som både kan påverka immunförsvaret och hormonerna negativt och här listar vi vilka ämnen du bör hålla på avstånd.

Tidningen Land skriver att det ytskikt som vissa bakplåtspapper har för att vara vatten- och fettavvisande kan vara direkt skadligt för hälsan och naturen. Det handlar ofta om så kallade “Non Stik”-bakplåtspapper samt ugnsdukar av teflon som innehåller högfluorerade ämnen (även kallat PHAS) som vi inte vill ha i kroppen – eller i naturen för den delen.

Det har ännu inte forskats tillräckligt på dessa högfluorerade ämnen men de misstänks kunna påverka immunförsvaret negativt men också vara cancerframkallande och hormonstörande samt kunna öka risken för missfall. Hamnar ämnet dessutom i avloppsvatten så är det svårt för naturen att bryta ner.

Vilken typ av bakplåtspapper bör man välja för att vara på den säkra sidan då? Tidningen Land tipsar om att välja svanenmärkta alternativ och undvika flergångsbakplåtspapper med glatt yta där vatten och fett enkelt rinner av samt ugnsdukar av teflon.

Källa: Tidningen Land
Foto: Unspalsh

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!