Hälsa

EMS – Kan träning med elimpulser ersätta vanlig träning?

EMS är hälsoflugan som lovar att på under loppet av 20 minuter ge kroppen en träning som motsvarar flera timmars styrketräning, allt med hjälp av elektronisk stimulans av musklerna. Men är det för bra för att vara sant?

Foto: Unsplash

EMS betyder elektrisk muskelstimulans och är ett verktyg som fysioterapeuter använder sig av för att hjälpa personer att återhämta sig efter en operation eller för att rehabilitera skador.

På senare tid har EMS dessutom blivit en trendig träningsform som sägs kunna ge ett snabbare resultat än vanlig träning. Enligt de företag som erbjuder EMS är det både skonsamt för kroppen, ger en ökad träning av muskler, samt en snabbare och mer hållbar fettförbränning.

För bra för att vara sant?

Träningen fungerar på följande vis: elektrisk ström styr musklernas kontraktioner, samtidigt som olika övningar förstärker effekten av av impulserna.

Resultatet blir att även små muskler som kan vara svåra att komma åt aktiveras och kroppen får ett träningspass, helt utan vikter, som enligt företagen kan jämföras med flera timmars styrketräning – allt på under en halvtimme.

Låter det för bra för att vara sant? Enligt den Amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA kan EMS visserligen tillfälligt stärka eller tona muskler i viss utsträckning, men träningen kan inte ge långsiktiga förbättringar av hälsa och kondition. Med andra ord finns det ingen anledning att springa ut och skrota medlemskapet på ditt ordinarie gym riktigt än.

Källor: Bionic-Sport, Refinery29, XShape

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!