Hälsa

En kvävd nysning kan leda till en rad otrevligheter – i värsta fall stroke

Hör du till den breda massan som kväver nysningar de tillfällen då de inte passar? På det knäpptysta kontoret, på den fina restaurangen eller på dejten med nya snyggingen? Vi gör (och har gjort så länge vi kan minnas) men tänker definitivt sluta med det nu!

En nysning kan jämföras med en naturlig rensning och uppkommer för att allt ifrån damm till pollen, slem, kemikalier och föroreningar letat sig in i kroppen fast de inte hör hemma där. När du nyser skjuter näsan ut dessa ting en hel meter – med en hastighet upp mot 150 km i timmen.

Om du stoppar kroppens försök att blåsa luftvägarna fria, genom att klämma ihop näsan och hålla igen munnen så riskerar du att föroreningarna som vill ut, blir kvar i kroppen – och ställer till problem. Du riskerar även att bihålorna tar stryk av det enorma trycket och att trumhinnan spricker.

Illustrerad vetenskap skriver att det finns risk för att blodkärl i huvudet spricker, något som i värsta fall kan leda till hjärnblödning. Det sistnämnda hände musikalartisten och skådespelerskan Cinna Bromander när hon var 31 år gammal. På grund av en kvävd nysning så drabbades Cinna av en stroke som resulterade i att hon bland annat tappade talförmågan.

Att en kvävd nysning leder till stroke är väldigt ovanligt. I dessa fall handlar det om en dissektion som är en bristning inuti en kärlvägg, och när kärlet täpps till så kan det leda till syrebrist i hjärnan. Även om du inte behöver oroa dig för hjärnblödning så är det bra att låta kroppen rensa ut då och då. Så tillåt dig själv att nysa ut med full kraft nästa gång det kittlar i näsan.

Foto: REX Features/Jim Smeal
Källa: Illustrerad vetenskap – Nyheter 24 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!