Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Få koll på ditt mående med en “Moodtracker” – så gör du steg för steg

Behöver du lite struktur i ditt liv och är nyfiken på hur du egentligen mår? Då ska du testa att göra en moodtracker som hjälper dig att få kontroll över ditt mående. Här delar experten Emilia Westerström med sig av sina bästa tips på hur du skapar en moodtracker.

moodtracker-1Foto: Emilia Westerström

Vad är då en moodtracker? Det kan vara en sida i din anteckningsbok eller ett helt vanligt papper där du kartlägger ditt mående under en månad. Grundtanken är att det ska finnas en box för varje dag i månaden som du sedan fyller i med färger som motsvarar olika känslor. Sen är det bara kreativitet som sätter gränserna på hur den kan se ut.

Emilia Westerström började med en moodtracker när hon kände att hon ville förstå varför hon mådde som hon mådde. Hon hade gått till sin dåvarande psykolog och försökt förklara att hon ofta hade humörsvängningar, men fick inte den hjälp hon behövde. Genom att få ner sina känslor på ett papper hade hon bevis för att hon hade väldigt ofta humörsvängningar.

Nu driver hon bloggen “Emilia Westerström” där hon bland annat delar med sig av tips på hur du skapar din ultimata moodtracker.

– Du väljer själv färger för olika sinnesstämningar och känslor. Vid dagens slut fyller du i dagens fält på din moodtracker med den färg som representerar känslan du haft överlag under dagen. På så sätt får du en enkel översikt över hur du egentligen mår, månad för månad, säger Emilia.

Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hur skapar jag en moodtracker?

– Exakt hur du vill! Det är det som är det finaste! Är du en person som gillar det enklaste kan du använda dig av ett rutat papper och låta en ruta vara en dag, men tycker du om att vara kreativ kan du rita upp i stort sett vad som helst – trettio ballonger, glödlampor, blommor eller bilar, säger Emilia.

Emilia tipsar om två viktiga saker du ska tänka på när du ska göra din moodtracker.

1. Finns ett fält per månad

2. En lista över vilka färger du vill använda till vilket mående. Ett tips är att välja färger som redan är ihopkopplade med en känsla, till exempel röd för arg, gul för pigg osv.

Har du svårt att komma på hur du ska utforma din moodtracker tipsar Emilia om att det finns mängder av inspiration på Instagram och Youtube.

Varför ska man göra en moodtracker?

– Att dokumentera sitt mående kan för många innebära en motivation för att anstränga sig lite extra eller se lösningar istället för problem – allt för den tillfredställande känslan av att fylla i en uppmuntrande färg!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!