Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Filten som kan lindra stress, ångest och sömnlöshet på ett kick

Hur kan något så enkelt som att sova med en viktad filt hjälpa mot stress, ångest och sömnlöshet? Jo, det ska jag snart (med hjälp av lite studier i ryggen) försöka förklara. 
 
Först och främst kanske du undrar vad en viktad filt är? Det är alltså precis som det låter en filt med insydda vikter jämt fördelade över hela ytan.
viktad-filt-mot-angest-somnloshet
Hur kan den här filten hjälpa mot ångest, stress och sömnlöshet? Det förklarar arbetsterapeuten Karen Moore så här. “I psykiatrisk vård så är viktade filtar ett av våra mest kraftfulla verktyg för att hjälpa människor som är oroliga och på väg att förlora kontrollen!”
 
Intressant. Vi går lite djupare in på ämnet. Djuptryck-beröring (eller DPTS som det kallas) är en typ av terapi som nästan vem som helst kan dra nytta av och praktisera hemma. I likhet med att få en massage så handlar det om utövade påtryckningar som kan resultera i fysiska och psykologiska fördelar.
 
Ett viktad filt formar sig efter kroppen som en varm kram. Trycket hjälper på så sätt nervsystemet att koppa av. När du får ett långvarigt tryck på kroppen så produceras det mer serotonin vilket lyfter ditt humör. Serotoninet omvandlas sedan till melatonin som i sin tur får kroppen att slappna av, visar en studie publicerad i Mental Health 2008. Dessa resultat bekräftades även i en studie publicerad i Australasian Psychiatry 2012.
 
Så vad säger ni, ska vi hem och sy in lite vikter i en gammal filt och se vad som händer? Värt ett försök kanske…
 
Källa: Lifehack.org
Foto: REX Features

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!