Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Formtoppa inför långdistansloppet – 9 punkter att checka av

Är du anmäld till ett långdistanslopp inom snar framtid och behöver lite hjälp på vägen när det kommer till att toppa formen? Här bjuder Metro Modes innehållschef och maratonjunkie Cassandra på nio punkter att checka av.

“På söndag springer jag mitt fjärde maraton i Lissabon och är nu helt inne i att toppa formen med hjälp av vila, sömn och mycket energi i form av mat och vatten. Här nedan delar jag med mig av andra saker som är bra att tänka på.” 

 

1. Dra ner på träningen

Sista veckan inför långdistansloppet bör du dra ner på antal träningspass och låta kroppen vila, speciellt om du ska springa maraton eller ännu längre lopp. Tuffa pass in i det sista gör dig inte i bättre form – utan stjälper snarare än vad de hjälper.

 

2. Varva ner

Det är precis lika viktigt att stressa ner som att dra ner på träningsmängden sista veckan inför långdistansloppet. ”Jag brukar klämma in lite yoga och meditation under de sista veckorna inför en mara och känner att jag får ett lugn i kroppen av det.” Hitta det som funkar för dig.

 

3. Fyll på med bra energi

Bra mat kan se olika ut för olika personer – och självklart ska du välja det som passar dig och din kropp bäst. ”Inför ett längre lopp ökar jag mitt intag av kolhydrater rätt rejält och ser till att äta varierad kost ungefär var tredje timme. Jag är noga med mellanmål och slarvar inte med att ge kroppen det den behöver.”

 

4. Öka vattenintaget

Sista veckan inför ett långt lopp går jag ständigt runt med en liten vattenflaska i handen och tar små sippar mest hela tiden. Du ska självklart inte överdriva ditt vattendrickande, men att fylla på förråden med lite extra vatten är att rekommendera.

 

5. Komplettera med salter

Pimpa ett glas vatten om dagen med en brustablett vätskeersättning samt magnesium för att fylla på med viktiga salter och undvika kramp. ”Det kanske delvis är placebo men det gör absolut ingenting. Det känns mycket bättre när jag tagit mina brustabletter en tid innan loppet.”

 

6. Lägg in löpövningar

Kläm in några löpteknikövningar varje dag inför loppet. Bra exempel på övningar hittar du enklast genom att googla. ”Jag gör en del höga knän och ser till att sträcka ut höftböjaren rejält under de sista dagarna. Rullar även runt en del på min formroller som trycker ut muskelknutor på både rygg och vader.”

 

7. Prioritera sömnen

Kroppen behöver få maximal vila och återhämtning inför en så stor påfrestning som ett långdistanslopp. ”Jag ser till att inte ha så mycket planer efter jobbet sista veckan men även att gå och lägga mig i tid om kvällarna.”

 

8. Visualisera loppet

Innan du sluter ögonen och somnar om kvällen så är det ett tips att avvara några minuter för att visualisera loppet du ska springa. ”Jag ser mig leendes ta mig fram på banan, mil efter mil och till slut se mållinjen som hägrar i en känsla av eufori.”

 

9. Hitta ditt varför

Detta är en viktig punkt i allt du tar dig för i livet. Att veta varför du gör det du gör är nämligen en motivationshöjare i sig. Testa så kommer du att se att svaret faktiskt har med lust och passion att göra (i de allra flesta fall). ”Jag springer maraton för att jag älskar det, och får på köpet upptäcka en ny stad – då jag alltid gör en weekendresa av mina lopp.” Vad är ditt varför?

 

Foto: Unsplash

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!