Hälsa

Forskning: 10 minuters träning räcker för att du ska känna dig gladare

Att träning för med sig en rad hälsofördelar är det väl ingen som inte vet. Att träning också får dig att bli lycklig vet du förmodligen också, men att det räcker med tio minuter. Det visste du väl inte?

traningFoto: Bruce Mars/Pexels

Studier visar att du inte behöver träna i mer än tio minuter för att få dess positiva effekter. Hur bra som helst ju. Det är mindre tid än vad som krävs för att kunna bestämma vad en ska äta till kvällsmat. Så nu har vi inga ursäkter längre.

Författarna Zhanjia Zhang och Weiyun Chen bakom en studie publicerad i Journal of Happiness studies, undersökte sambandet mellan lycka och träning och kom fram till att det ett positivt samband mellan fysisk aktivitet och lycka.  De kom också fram till att det räcker med att du tränar i tio minuter eller en dag i veckan för att du ska kunna märka av att du blir gladare.

Du kommer alltså uppleva ett lyckorus när du tränar, men efter en viss nivå kommer lyckoeffekten att trappas av. Tränar du mer än fem timmar i veckan kommer du inte få en lika stor lyckoeffekt, du kommer inte känna dig betydligt gladare än när du tränade två timmar i veckan. Om du håller dig till två och halv till fem timmar i veckan kommer du känna dig gladare. Så du kan alltså träna pyttelite för att uppleva det, men tränar du jättemycket kommer du förmodligen inte känna av det lika mycket.

Källa: Bustle

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!