Hälsa

Forskning: 60-minuters powernaps förbättrar ditt minne och gör hjärnan starkare

Att ta en 10-minuters powernap efter jobbet kan vara precis det som behövs för att få den där lilla energikicken som håller humöret uppe resten av dagen. Nu har forskare dessutom visat att en eftermiddagslur stärker hjärnan så att den presterar lika bra som om den vore fem år yngre. 

Foto: Pexels

I en studie vid University of Pennsylvania fick 3 000 personer göra olika minnestester och lösa matteproblem och allra bäst resultat fick de cirka 60 procent av deltagarna som tagit en tupplur efter lunchen på i genomsnitt 63 minuter.

Powernaps längre än 20-30 minuter brukar sällan rekommenderas  för den som vill bli lite piggare men faktum är att just den långa längden (på drygt en timme) var avgörande för effekten i den här studien. De som sov kortare än en timme presterade fyra till sex gånger sämre i testerna – vilket även gällde de som sov längre än en 90 minuter.

Det är såklart få förunnat att kunna ta en hel timmes sovpaus efter lunchen, men om hjärnan faktiskt presterar som om den vore fem år yngre (vilket forskarna i Pennsylvania har visat) – då är vi redo att ta ett snack med chefen direkt!

Källa: Illustrerad Vetenskap

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!