Hälsa

Gratis preventivmedel i Frankrike – för kvinnor under 25 år

Den franska regeringen har gått ut och meddelat att alla unga kvinnor i Frankrike kommer att få gratis preventivmedel från och med nästa år.

Foto: Unsplash

För att stärka kvinnors rättigheter och för att ekonomiska förutsättningar inte ska påverka möjligheter till preventivmedel införs nu gratis preventivmedel och kraftigt reducerade kostnader för kvinnor över 25 år.

Minska antalet oönskade graviditeter

Lättillgängliga preventivmedel har länge varit ett sätt att minska antalet oönskade graviditeter och aborter. Förra året meddelade den franska regeringen att omkring 1000 tjejer mellan 12 och 14 år blivit gravida och att 770 av dessa graviditeter lett till abort. Frankrikes hälsominister har förklarat att bakgrunden till det nya beslutet är att färre kvinnor inom en viss grupp använder sig av preventivmedel men att detta antagligen skulle ändras om kostnaderna togs bort. Hälsoministern menar att det är oacceptabelt att det ska behöva vara för dyrt för unga kvinnor att skydda sig själva från oönskad graviditet.

Stärka kvinnors rättigheter

Initiativet har alltså tagit för att stärka kvinnors rättigheter och minska fattigdom. Kvinnor över 25 år kommer även få sina utgifter för preventivmedel kraftigt minskade som en del av initiativet. “Det här kommer att täcka hormoniella preventivmedel, biologiska tester som kommer med det, recept för preventivmedel och all vård som har med preventivmedel att göra, upp till 25-årsåldern,” säger hälsominister Olivier Vérane till France 2.

Källa: Baaam

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!