Hälsa

Hanna Elfast ger dig smarta tips på hur du skapar en hållbar livsstil gällande träning och kost

Träning och kost hör samman. Metro modes Hanna Elfast och dietisten Lova Molin ger dig tips på allt från hållbar träning till sömn och hur du äter bäst för att prestera.

hanna-elfast-puffFoto: Unsplash/Joakim Åström

Personliga tränaren och träningsredaktören Hanna Elfast (@hannaelfast) tipsar:

– Skippa dieterna. Det kan kännas lockande att hoppa på diverse dieter och metoder för snabba resultat. Gör dig själv en tjänst och se din träning och din hälsosamma livsstil som något som ska hålla livet ut. Långsiktighet är nyckeln till framgång!

– Ge inte upp. Starten är alltid tuffast oavsett om det är ditt påbörjade hälsoliv eller påväg till ett nytt mål i träningen. Var medveten om det och ge inte upp! – Se till att få dina timmar. Sömn är super viktig för vår återhämtning och framtida prestation. Se över vad du kan göra i din vardag för att få in dina timmar per natt.

– Skapa en träningsrutin som passar dig. Alla har inte samma behov, tycker att samma saker är roligt och blir inspirerade till att träna på samma sätt. Hitta din grej och kör på den.

– Träna smart. Om du tycker att det är svårt att få in träningen i veckan, fokusera på färre bra pass än flera halvdana. Kvalité framför kvantitet!

– Hämta inspiration och våga testa nytt. Det finns miljarder olika sätt att vara aktiv på. Se dig omkring, hör runt med vänner eller följ olika tränings-konton på Instagram eller liknande för att samla inspiration till en fysiskt aktiv livsstil.

Dietisten Lova Molin (@dietistcentrum) tipsar:

– Se kost som en av nycklarna i att lyckas i din träning. Som bränsle för att kunna prestera.

– Grönt är skönt. Berika därför en stor del av din tallrik med grönsaker. Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, broccoli, blomkål, vitkål och bönor då dessa mättar bra och är extra rika på näring och nyttiga fibrer.

– Välj fullkorn. Fibrerna i fullkorn mättar bra och kan dessutom minska risken för bland annat typ-2-diabetes och hjärt- och kärl-sjukdom.

– Var närvarande när du äter. Genom att rikta ditt mentala fokus på maten kommer du njuta mer av maten och känna dig mer tillfredsställd.

– Skippa förbud. Säger du till dig själv att du aldrig mer ska äta godis är risken stor att du inte kommer göra annat än att tänka på godis. Fokusera istället på vad du ska äta, det blir mycket lättare för hjärnan att hantera.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!