Hannas superfrukost: Pocherat ägg med picklad rödlök och curryzucchini
Frukost kan lätt bli enformig om man har ont om tid eller för lite fantasi.
Hanna Göransson tipsar om en färgstark frukost, Pocherat ägg med picklad rödlök och curryzucchini.
Här har du hennes recept:
Pocherat ägg:
1 liter vatten
1 msk ättika
1/2 msk salt
Valfritt antal ägg
Du behöver:
En skål med kallt vatten och isbitar i
En kaffekopp
En tallrik med hushållspapper på
En hålslev
Picklad rödlök & picklad curryzucchini:
1 liten rödlök
1/4 zucchini, svarvad i spiralizer eller hyvlad i tunna skivor med mandolin, kniv eller osthyvel
1 dl ättika
1 dl sötströ
3 dl vatten
Curry
Serveringsförslag:
På en skiva lingon – och zucchinibröd (Se recept nedan)
Med blandad sallad, picklad rödlök och picklad curryzucchini
En dressing gjord på olivolja, örtsalt, svartpeppar, citron och honung
Så här gör du:
1. Börja med att pickla rödlök och zucchini genom att koka upp ättika, vatten och sötströ. Skär sedan lök i skivor eller bitar och lägg den i en glasburk. Häll på hälften av ättikvattnet. Ha sedan i några rejäla puffar curry i det återstående vattnet. Lägg zucchinin i en glasburk och häll på curry – och ättiksvattnet på den. Låt stå och dra medan du gör i ordning äggen.
2. Koka upp vatten, ättika och salt i en kastrull. Sänk sedan värmen något.
3. Knäck ett ägg i kaffekoppen och häll försiktigt ner ägget i kastrullen.
4. Låt det ligga i 1 1/2 minut. Vänd sedan på ägget i kastrullen med hjälp av en hålslev. Låt det ligga ytterligare 1 1/2 minut.
5. Lyft med hjälp av hålsleven upp ägget och doppa det i isvattnet ett stund. Sedan lägger du det på tallriken med hushållspapper så vattnet kan rinna av.
6. Upprepa tills du har gjort så många ägg som du vill ha. Om du har en stor kastrull är det inga problem att göra 2-3 ägg åt gången. Eller säkert fler om du är rutinerad!
7. Servera förslagsvis på lingon – och zucchinibröd med picklad rödlök, picklad curryzucchini, dressing och blandad sallad.Fri från:
Den här rätten är glutenfri, raffinerat sockerfri och mejerifri.
Foto: Hanna Göransson/Metro Mode
Mjukt, saftigt, luftigt och alldeles underbart lingon – och zucchinibröd.
Detta är en supergod kombination i bröd. Glutenfritt och mejerifritt.
Ingredienser
ger 1 bröd
2 1/2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Någon nypa salt
Lite mortlad kummin, kan uteslutas
2 ägg
2 msk olivolja eller smält kokosolja
2 dl valfri mjölk, jag använde havremjölk
Riven zucchini, ca 1 1/2-2 dl
1 dl lingon, frysta eller färska
Att toppa med
Svarta sesamfrön, vita sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon att toppa med
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Blanda alla torra ingredienser. Ha därefter i äggen, mjölken, zucchinin och lingonen och blanda ordentligt tills du har en tjock jämn smet.
3. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i brödsmeten i formen. Toppa eventuellt med sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon.
4. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 40-50 minuter. Brödet är klart när det har en krispig yta och känns stumt när du ”klappar” på det på ovansidan.
5. Låt svalna på galler innan servering.
Fri från:
Brödet är glutenfritt och mejerifritt. Kan enkelt göras utan ägg genom att använda chiaägg istället. 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som blandas till en geléaktig massa motsvarar 1 hönsägg.
Förvaring:
Jag brukar förvara brödet i kylskåpet. Värm på för nybakad känsla. Passar utmärkt att rosta också! Går även bra att skiva upp och frysa, väldigt lämpligt att ta fram och tina sen.
Läs även:
Nyttiga nachos med grön tomatsalsa och chiachips