Hälsa

Henrietta Fromholtz om “smalapparna”: “Ätstörda app-jäkel”

“Vi vet alla att vårt samhälle har problem och en osund syn på oss själva och varandra, men att det var såhär extremt visste jag inte.”, så skriver vår bloggare Henrietta Fromholtz i ett argt inlägg om de nya “smalapparna”.

henrietta--fromholtz-smal-app-Foto: Henrietta Fromholtz

“Jag har upptäckt en sjuk app som jag aldrig hade kunnat tro var en ”vanlig grej” att använda. Jag snackar om en app där människor korrigerar sig själva till ”det bättre”. Det bättre = Smalare. Men var FAN är vi på väg säger jag då?”, skriver Henrietta i inlägget.

I sitt inlägg skriver hon att vi kritiserar medias och samhällets smalhets men att genom att redigera oss själva till att se smalare ut stöttar vi smalhetsen och förvärrar idealbilden, “Om vi ska haka på, boosta det och med det öka hetsen kommer det här aldrig vända och jag undrar då var fasen det ska sluta”.

– Vi jobbar ju så hårt för Girl Power idag… Så varför ska vi svika oss själva med en sak som detta? Med den här appen anser jag att vi inte bara kan skylla på modemagasin och mäns smala bild av kvinnan längre. I och med att sociala medier är så stort idag bildar vi alla tillsammans ett slags nystartat livsstilsmagasin, så kan vi inte satsa på att tillsammans göra det som vi i flera år har efterfrågat av de gamla medierna?, säger Henrietta.

Hon menar också att den här typen av appar blir en osynlig smalhets, eftersom de som använder appen inte säger att det är så här vi ska se ut men att de ändå blir en hets när helt plötsligt alla är jättesmala.

Läs hela inlägget om smalapparna här>

Sedan vi började fylla våra sociala medier med selfies och bilder på oss själva började även redigeringsapparna att spridas. Det finns mängder av appar som är till för att göra dig smalare, längre och även krympa huvudet (vi visste inte att det var “fult” med stort huvud). Enligt Henrietta är det flera kända profiler som använder sig av dessa appar, stora som medelstora. Vi på Metro Mode-redaktionen har testat och resultatet talar för sig självt.

Skärmdumpar från: Slim & Skinny/Slim Editor

Du kan även göra dig längre och kanske det sjukaste vi sett på längre, göra dig vitare (!!!), så märkligt och fel. Även namnen på dessa appar är helt sjuka, Slim & Skinny, Slim Editor och PlasticSurgeon (!?). Om vi hade haft en röd soptunna à la Sverker Olofsson så hade vi slängt dessa appar där direkt.

Skärmdump: PlasticSurgeon

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!