Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Hjärnforskaren: ”Här är det enda beslutet du ska lägga energi på för att bli lycklig”

Den säkraste vägen till att maximera sin lycka går inte via upplevelser, materiella ting eller din personliga inställning till livet. ”Allt handlar om vilka människor du väljer att spendera tid med”, menar neuroforskaren Moran Cerf. 

Foto: rawpixel.com / Unsplash
Källa: Veckans Affärer och Business Insider Nordic

Moran Cerf vid Northwestern University har i över tio år forskat på hur människor väljer att fatta beslut och hans studier har lett fram till två anledningar varför personerna vi omger oss med är den viktigaste faktorn till långsiktig tillfredsställelse i livet.

Den första anledningen är att det är uttröttande att ta beslut. En stor mängd forskning har funnit att vi människor har en högst begränsad andel energi att lägga på alla beslut vi tar i vardagen. Välja kläder på morgonen, vilken frukost vi ska äta, vilken podd vi ska lyssna på när vi åker till jobbet, lunch- och middagsvalen – för att inte tala om alla beslut vi måste ta på jobbet. Alla dessa situationer dränerar oss på energi.

Den intressanta twisten kommer med den andra anledningen, som är att vi tror att vi har full kontroll över vår egen lycka när vi gör de här valen, vilket inte stämmer enligt Cerf. Många har inställningen att så länge vi gör ”rätt val” så är vi på rätt väg mot ett lyckligt liv, men sanningen är (enligt Cerf) att vårt beslutsfattande är baserat på fördomar som begränsar vårt omdöme. Vi har en tendens att minnas dåliga upplevelser som bra, och vice versa. Känslorna får styra vilket ofta omvandlar rationella beslut till känsloladdade och irrationella val. Vårt undermedvetna styr också en hel del av besluten vi fattar, något som dock kan vara till vår fördel – beroende på vilka människor vi umgås med.

Skala bort alla onödiga beslut – och lägg energin på människorna i ditt liv

Moran Cerf har funnit att när två personer är i varandras närhet så börjar deras hjärnvågor att följa samma mönster. ”Bara genom att vara i närheten av vissa personer så linjeras din hjärnaktivitet med deras, baserat på hur de beter sig, doften i rummet, ljudnivån och andra faktorer”, säger Cerf. ”Det betyder att de personer du umgås med har en inverkan på hur du väljer att agera i livet, på sätt som är svåra att förklara. Och en av de här effekterna är att ni börjar likna varandra”.

Slutsatsen är att om vi begränsar mängden mikrobeslut vi måste ta varje dag så kommer vi att spara energi som istället kan läggas på att omge oss med bra personer som vill åt samma håll i livet, som hjälper oss att utvecklas – och därmed bli lyckligare.

Moran Cerf har till exempel bestämt sig för att när han ska gå ut och äta så vill han inte välja restaurang och väl på plats så tar han alltid den andra rätten på listan över dagens specialare. Det enda valet han vill göra (och som han menar gör honom lycklig i längden) är vem han ska äta middagen med. Och eftersom det är en person han litar på så kommer hen sannolikt att välja en restaurang som han gillar, vilket dessutom gör det troligare att hans matval (den andra rätten på menyn) faller honom i smaken.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!