Hälsa

Hourglass syndrome – därför är det skadligt att suga in magen

Att dra in magen är något som många gör av ren reflex efter att ha blivit matade med skeva skönhetsideal sedan barnsben. Detta kan leda till en mängd olika hälsoproblem, något som nu uppmärksammas på bland annat TikTok.

Foto: Shutterstock

Så kallat Hourglass syndrome (“Timglas-syndrom”) är ett begrepp som handlar om de effekter det kan ha på kroppen att ofta suga in magen – en ovana som alltför många kvinnor tyvärr dras med idag.

Har miljontals visningar på TikTok

Att begreppet har blivit mer allmänt känt under senare tid beror till stor del på TikTok: i skrivande stund har hashtaggen “hourglasssyndrome” hela 16 miljoner visningar på plattformen.

Många av de användare som gjort inlägg om Hourglass syndrome hävdar att vanan att suga in magen har förändrat utseendet på deras kroppar, exempelvis genom att den övre delen av magen har fått en ovanlig form eller att magen sviktar inåt strax ovanför naveln.

@fromsarahsleeve Reply to @v_cashh It’s called hourglass syndrome and it happens to lots of women! #normalizenormalbodies #bodypositivity #selflove #curvytiktok #curvybodies #midsize #midsizegal ♬ Roxanne – Instrumental – Califa Azul

Så påverkas kroppen

Att hålla in magen under en längre tid kan påverka mer än dess utseende.

Adam Browning, kiropraktor vid Cleveland Clinic, menar att tendensen att jämnt och ständigt suga in magen kan minska ens syreintag med hela 30 %. Detta beror på att när man drar in magen finns det mindre utrymme för revben och lungor att expandera – och när lungorna inte har det utrymme de behöver påverkas andningen negativt.

Browning menar också att tendensen kan leda till smärta i nacke, axlar och rygg:

“När din kropp försöker hitta utrymme för dina revben att expandera trycker dina lungor uppåt istället för nedåt, vilket kan orsaka nacksmärta”, säger han. “Denna uppåtgående rörelse kan orsaka ökad belastning i mitten och nedre delen av ryggen, som fungerar som ankare för dina sammandragande magmuskler.”

Kan leda till smärtsamt sex

En annan negativ effekt är övertryck på bäckenbotten. Arbetsterapeuten Quiara Smith förklarar vad detta beror på i Well and Good:

“Tänk dig att du klämmer en tub med tandkräm på mitten. Detta får tandkrämen att förflyttas till områdena över och under där du klämmer.”

Något liknande händer när man suger in magen: genom att göra detta utsätter du din bål för ett tryck, vilket tynger din bäckenbotten. Med tiden kan detta försvaga bäckenbotten och leda till tillstånd som allmän dysfunktion, ansträngningsinkontinens (urinläckage i samband med fysisk ansträngning, hosta eller nysning), och smärtsamt sex.

Så gör du för att sluta

Om du misstänker att du är en av de som håller in magen ohälsosamt ofta är steg ett att påminna dig själv att det inte är något fel med att ha en mage som buktar ut – tvärtom är en rund mage precis det du bör sträva efter när du tar ett djupt andetag.

Du kan också prova följande:

  • Öva dig på att andas på ett naturligt sätt. Känn skillnaden mellan att ta ett andetag med spänd mage och med en avslappad mage. Ibland kan yoga och pilates hjälpa till att bidra till en bättre och djupare andning.
  • Undvik kläder, särskilt byxor, som tvingar dig att hålla in magen. Om du har byxor som har denna effekt är det ett tecken på att de är för tajta!
  • Terapi kan hjälpa om du upplever att du har en negativ kroppsbild som bidrar till att du känner ett behov av att hålla in magen.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!