Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Joanna Swica om kroppshetsen: “Låt kvinnokroppen vara”

I ett inlägg belyser Metro Modes bloggare Joanna Swica synen på kvinnokroppen och lyfter framför allt vikten av att få äga sin egen kropp. Hon är trött på sexualiseringen av den kvinnliga kroppen.

joanna-swica-kvinnokroppenFoto: joannaswica.metromode.se 

Allt började när Joanna nyligen var på semester i Rio. Hon befann sig på stranden och upplevde ett helt annat beteende från kvinnor runt omkring henne. De gick rakryggade i de minsta av bikinis – oavsett ålder eller kroppstyp. Det blev en tankeställare för Joanna och fick henne att fundera på hur skev kroppsuppfattning vi egentligen har i Sverige, vilket hon i blogginlägget skriver gör henne less och förbannad.

“Jag upplever ändå att jag känner mig friare och mer bekväm i min kropp utomlands. Och då har jag ändå bra självkänsla och tycker om min kropp. Vilket såklart får mig att tänka på de som inte har det. Vilket jävla helvete det måste vara att visa sin kropp i ett samhälle där 10 procent prickar in ”drömkroppen” som man ska ha.”

Joanna skriver att hon är trött på sexualiseringen som blir av att en tjej visar hud och att hon tror på att våga. Man ska göra vad man vill och säga ifrån när någon får en att känna sig som något man inte är. Oavsett om folk dömer henne för hur hon poserar eller väljer att visa i en bild så spelar det ingen roll för vem hon är.

“Låt kvinnokroppen vara i den benämningen att vi själva ska bestämma hur vi vill prata om den, hur vi vill exponera den. Låt oss göra det utan att döma. Utan att klä in oss i fack. Utan att ge oss förhållningsregler. Utan att säga hur vi ska se ut. Då tror jag även pressen lite kommer släppa”, skriver hon och avslutar inlägget med att lyfta problematiken med att vi lever i ett samhälle som shamear kvinnor för hur vi exponerar våra kroppar, och att det måste få ett slut.

 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!