Hälsa

Kan ditt torrschampo ge dig cancer? Ämnena du ska undvika

En amerikansk studie visar att många torrschampon innehåller den cancerframkallande kemikalien bensen, det skriver Bloomberg. Men hur vet man om en produkt innehåller det farliga ämnet?

Foto: Pexels

Tester av 34 olika märken av torrschampon utförda i det analytiska labbet Valisure i Conneticut, USA, har visat att hela 70 % av produkterna innehåller den cancerframkallande kemikalien bensen som kan ge upphov till bland annat leukemi, det skriver Bloomberg.

I labbet har man testat torrschampon från populära märken som Batiste och Not Your Mother’s, och då upptäckt olika höga halter av kemikalien – i vissa fall väldigt höga.

Så vet du om ditt torrschampo innehåller farliga kemikalier

Hur vet man då om ens torrschampo är skadligt? Enligt Bloomberg ska vi leta efter isobutan och propan i innehållsförteckningen – dessa ämnen är nämligen så kallade “drivmedel” och sannolikt de som ligger bakom problemet.

Bloomberg skriver att många kemikalier kan agera som så kallade “drivmedel”, och dessa inkluderar osobutan, propan och butan. Butan och propan kommer från raffinering av råolja, och bensen är en känd förorening av dessa. De flytande gaserna bör renas innan de tillsätts i skönhets- eller hudvårdsprodukter, men det gör de inte alltid.

Även om ovanstående kemikalier inte är en garanti att ditt torrschampo innehåller farliga nivåer av bensen så ökar de risken. För att vara på den säkra sidan rekommenderas det att använda ett torrschampo som kommer i puderform istället för som en spray – eller varför inte prova att göra ditt eget torrschampo?

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!